понеделник, 6 април 2009 г.

ПОБЕДА НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В РАЙОН НОВИ ИСКЪР!

След десет месеца ходене по мъките и по незаконните сметища с опасни отпадъци жителите на Кумарица, Славовци, Курило, Мрамор, Доброславци най-сетне могат да се усмихнатАмпули с лекарства могат да се намерят в петата на сметището.

На 2 април с голямо закъснение започна извозването на хиляди кубически метри земни маси, замърсени с отпадъци от синтеза на лекарства, с цели и счупени ампули, шишенца и блистери с лекарствени вещества , изхвърлени в местността Меча ровина, землище на с. Доброславци, в близост до нивите и пасищата на хората и във водосборна зона -дерето на река Червена, която се влива в р. Блато, а оттам в Искъра..
Тези действиа са съгласно Определение на Върховния административен съд от края на декември миналата година, с което влиза в сила Заповед на директора на РИОСВ Гергана Благиева от 1 октомври 2008.
Тази Заповед, базирана на протоколи от съвместни проверки на МОСВ и РИОСВ, недвусмислено постановява фармацевтичното предприятие "Софарма"АД да си прибере опасните отпадъци там, откъдето ги е изкопало. С определението на ВАС тази заповед без право на обжалване влезе в сила от 22 януари, но за три месеца българските институции се държаха съвсем неадекватно,въпреки ежеседмичните наши сигнали и искания за намеса към тях, докато не дойде натискът от европейската комисия и Европейския парламент.
Именно тези две европейски институции се оказаха най-добрия съюзник на засегнатото население в нашия район, заедно с една малка, но много ефективна част от българските медии - БНТ, вестник "София-север", VTV, Телевизия Европа, вестник Телеграф, БНР - програма Хоризонт, вестник Нощен труд, ТВ 7, а до един известен момент на натиск и Нова телевизия. /Уволнението на журналистката Миглена Ангелова и свалянето на предаването "Искрено и лично" от медията стана именно поради заснемането на едно изключително силно нейно предаване по темата/.
Повратен момент за да се задействат българските местни и държавни власти и да принудят "Софарма"АД да започне прибирането на своите отпадъци бяха две съвместни проверки на Инициативния комитет за екозащита на Нови Искър с местното кметство/24 март т.г./ и с МОСВ и РИОСВ - София /30 март т.г./, когато изпод промитите от зимните снегове и порои заемни маси "цъфнаха" купчини с ампули, блистери и шишенца с лекарства. Взетите по надлежния ред проби бяха изпратени в Дирекция "Околна среда", отдел "Нарушения" на Европейската комисия за анализ.
След това наше крайно действие българските институции сякаш се самосезираха /а какъв диалог се е провел между тях и Европейската комисия няма и да узнаем/ и Софарма започна да изнася боклуците си от дерето. От фармацевтичната фирма обаче и до днес твърдят, че боклукът не е техен, а те така, на добра воля, в изпълнение на съдебно постановление извозват пръстта и останалите отпадъци.
Ние имаме един въпрос към управата на район Нови Искър, към Столична община, към МОСВ и РИОСВ:
Държат ли сметка те дали виновникът за замърсяването депонира замърсените с химикали земни маси там, откъдето ги е изкопал?
Не е ли време да започнат да се взема проби, на които да се направи химичен аnализ, за да спрат спекулациите и да се каже точно какво е заровено в дерето?

След тези въпроси, на които все още нямаме отговор, няма как нашата радост да не помръкне, усмивката ни е някак вгорчена, с привкус на аналгин...

Инициативен комитет за екозащита - район Нови Искър Екосдружение"Връбница-Надежда"
СНЦ "Еко Мрамор"
НД "Екогласност"

Няма коментари: