неделя, 26 април 2009 г.

Безумието да се строи втора АЕЦ в Белене - кога най-сетне разумът ще надделее?

В навечерието на годишнината от Чернобилската катастрофа земетръсният център Вранча се обади пак - сякаш Господ ни подсеща, че Белене е в земетръсна зона, че раните от Свищовското земетресение още не са зарастнали, че правителството ни е на косъм да сключи национално-предателски договори за строежа на АЕЦ "Белене"...
Останали ли са сетива нашите управляващи да разчетат такъв знак от света?
Група ГЕО


Съобщение за медиите:


От Комитета за еколого-икономическа защита на Свищовски регион

26 април 2009 г. е денят, в който светът отново си припомня Чернобилската катастрофа с ужасните й последици, които ще останат да тегнат над човечеството хилядолетия, до пълния разпад на радиоактивния боклук, разсипан над планетата, много след като изчезне и последният спомен за нашата епоха.
В Свищов това е и ден, в който гражданите по-тревожно откогато и да е било се питат: Кога най-сетне разумът ще надделее над безумието да се строи втора АЕЦ в Белене, при пълна липса на каквато й да е било обосновка за икономическата й целесъобразност, при каквито й да е било икономически ползи за българския народ /като се изключат тлъстите печалби за чуждите концерни и за „помазаното” ядрено лоби/, с цената на смазващи и поробващи кредити от чужди инвеститори, но които биха вложили парите си за безопасност, само при пълни държавни гаранции от наша страна и тоталната зависимост от Русия, яхнала и развяваща Троянския си кон през България в демократична Европа...
След предишната нощ, когато стотици жители на Свищов и региона прекараха на открито след поредното мощно земетресение с магнитуд 5.3 по скалата на Рихтер от Вранча, всеки нормално мислещ човек си задава въпроса: Докъде трябва да са стигнали безумието, алчността, безхаберието и безотговорността на управляващите, толкова бързо да забравят ужасното земетресение пред 1977 г, когато само в Свищов загинаха над 100 човека, а в Румъния – над 1500, за да продължават да твърдят, че АЕЦ се строяла в напълно безопасен в сеизмично отношение район? Нима това е само къса памет, наглост и невежество? Само безумна авантюра ли е започването на този гигант без ясна икономическа концепция, без наличие на собствени финансови ресурси, в условията на най-могъщата икономическа криза, която тресе света през последните 200 години, без решение за хранилище на радиоактивните отпадъци, при пълно информационно затъмнение за екологичните рискове за населението?
За нас това е престъпление, ненаказано /засега/.


Комитет за еколого-икономическа защита на Свищовски регион

1 коментар:

Анонимен каза...

Искам да видя какъв е броя на жертвите в Белене през 1977... и ако броят е 0 ще си признаете ли, че просто лъжете срещу заплащане?
Отделно разстоянието Вранча-Черна вода е около полвината от разстоянието Вранча-Белене... протести срещу АЕЦ "Черна вода" от български "природозащитници" не са се случвали!