неделя, 2 март 2008 г.

ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКИ, ПАДНАЛИ В БИТКИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!

Паркът "Генерал Лавров" край с. Горни Дъбник пази паметта за една от тези битки.


Kрай село Горни Дъбник, Плевенско, се разиграва една от най-драматичните битки от Руско-турската война, повратната точка, след което обсаденият Плевен пада и пътят към София е открит.
Руските войски печелят битката край Горни Дъбник, но с цената на неимоверно много жертви, за голяма част от които причината е мъглата - бият се свои със свои и в един момент с ужас разбират какво става. В боя са хвърлени елитни части - като последен резерв на продължилата месеци обсада на Плевен.
В състава на Руската войска има и много финландци, румънци, норвежци и шведи - истинска обединена европейска армия. Ако попитате финландец какво знае за България, той може да не знае името на столицата ни, но знае имената Плевен и Горни Дъбник, където са погребани костите на много войни от Трети стрелкови фински батальон.


Националният парк "Генерал Лавров":
Мемориалният парк е разположен на бившето бойно поле от Руско-турската война 1877-1878 г. в памет на руските гвардейци, загинали в сраженията на 12/24 октомври 1877 г. Носи името на смъртно ранения в боя руски генерал Василий Николаевич Лавров. В парка се намират паметниците на Лейбгвардейските Гренадерски, Московски, Финлaндски, Павловски и Измайловски полкове, 3-и стрелкови Фински батальон, скулптурни изображения на герои и открита експозиция от руски оръдия.

Финският паметник в парка "Ген. Лавров" е единственият в света, в който са погребани загинали извън страната си финландски воини. Досега няма данни други финландци да са загивали при боеве извън родината си, освен 22-мата бойци от охранителния батальон, дали живота си в битката край Горни Дъбник.

Няма коментари: