сряда, 26 март 2008 г.

ПРОМЕНИТЕ В ОБЩИЯ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА СОФИЯ

Становища на граждани - Zagrada.bg


Поправките в плана на София били заплаха за Витоша

от Виолета Керемидчиева | 26 март, 17:05

" Четири граждански организации - "Хармония", "Граждани за София", Екосдружение "Връбница-Надежда" и "Еко Мрамор", са изпратили възражения срещу поправките в Общия градоустройствен план до главния архитект Петър Диков и до председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов заради рисковете за градската природа, която крият.

Три от организациите настояват към общия градоустройствен план да бъде направена екологична оценка на въздействието върху околната среда, както изисква законът за опазване на околната среда. "Липсата на задължителната екологична оценка може да се възприеме и като нарушаване на конституционното право на гражданите на София на здравословна и благоприятна околна среда", пишат природозащитниците. Те признават, че с този план се прави опит за запазване на зелени територии в града, но това е за сметка на изместване на строителната граница на столицата към Витоша. Градът ще продължи да расте на юг, а това означава, че растителността в тази част ще бъде унищожена. Става дума за т.нар. "зелени клинове" на София, поясняват трите граждански организации.

Четвъртата организация - "Хармония", пък предлага да се промени статутът на седем междублокови територии в "Студентски град" и от терени за строителство и търговски зони, да бъдат обявени за места за озеленяване.

Заблежки към проекта за Общ градоустройствен план направи и Съюзът на архитектите. Четирите граждански организации се присъединиха днес към мнението на архитектите, че новият Общ градоустройствен план е създаден на основата на остаряла информация за населението на града - 1.3 млн. постоянни жители. Този план обаче ще е базата за много други проекти и промени и остарялата информация залага маса капани за столицата. Ако на базата на тази информация се прави проект за комуникационната мрежа, това ще даде погрешна посока за развитието на града и инфраструктурата никога няма да има капацитет, отговарящ на нуждите на столичани.

Общинският съвет ще създаде утре работна група от общински съветници, представители на дирекция "Архитектура и градоустройство" и архитекти от "Софпроект" - фирмата, разработила градоустройствени план и поправките в него, за да огледат забележките. Те имат срок до края на април да оформят позицията си по възраженията. След това ще има обществено обсъждане. Окончателният проект за изменение на Общия градоустройствен план ще бъде внесен за гласуване в Столичния общински съвет, а после и в Министерския съвет."

Няма коментари: