неделя, 16 март 2008 г.

Граждански отпор за “Хубава си моя горо”

АПЕЛ

към екологичните организации за граждански отпор на унищожителите

на българската гора


Структурите на Национално движение “Екогласност” активно участват в инициативите на екологичните организации за опазване на природата в България. Цялата българска общественост е свидетел на масовото изсичане на горите. В този процес публично станаха известни тревожните факти за приоритета в това ограбване националното богатство и българската природа на най-широки кръгове от висшето държавно управление, в това число - г-н Симеон Сакскобурготски и фирми от обръчите около партиите в тройната управляваща коалиция, чийто създател и крепител е Президента Георги Първанов.

Национално движение “Екогласност” се разграничава от опита за замъгляване на проблемите на българската гора с инициативата на държавния глава “Хубава си моя горо” и изземването на този химн от гражданските улични протести „За да остане природа в България”, започнали през лятото на 2007 година в София и спасили Странджа, а в тези дни отново е химн на националните улични протести на същата широка гражданска природозащитна коалиция – за спасяването на Рила.

Национално движение “Екогласност” ПРИЗОВАВА всички граждански екологични организации за неучастие и отпор на поканата* по препоръка на екипа на Президента на Р. България - Георги Първанов, изпратена от ректора на Лесотехническия университет и председателя на Държавната агенция по горите, за триминутното изказване на 18.03.2008 г. в аулата на ЛТУ от представител на НПО - по идея и с участието на Президента на Република България Георги Първанов и част от инициативата на държавния глава “Хубава си моя горо”.

За повече информация:

Иван Сунгарски – председател, GSM 0888850145

Петър Пенчев – зам.-председател, GSM 0887525032

------------------------

*

Уважаеми колеги - представители на НПО,

Обръщам се към Вас по предложение на Ректора на ЛТУ - проф. дсн Нино Нинов и Председателя на ДАГ - доц. д-р Стефан Юруков, както и по препоръка на екипа на Президента на Р. България - Георги Първанов, със следната покана:

П О К А Н А

Уважаеми колеги от НПО

Лесотехническият университет и Държавната агенция по горите

Ви канят на 18 март 2008 г. от 1030 часа в аулата на ЛТУ – София, бул. “Кл.Охридски” 10, за участие в

Национална среща по проблемите на българската гора

Срещата е по идея и с участието на Президента на Република България Георги Първанов и е част от инициативата на държавния главаХубава си моя горо”.

Ректор на ЛТУ – проф. дсн Нино Нинов

Председател на ДАГ – доц. д-р Стефан Юруков

Допълнителна информация:

1. До сега в организационните работни срещи са участвали: Програмен ръководител на WWF Дунавско-Карпатска програма България - Веселина Кавръкова /тя е най- в течение/, от Екологично сдружение "За земята" - Цвета Христова и от "Зелени Балкани" – Добромир Велинов.

2. По работния сценарии се предвижда участие на: Министри, председатели на комисии към НС, областни управители, кметове, Ръководртвото на ДАГ и ЛТУ, студенти, ученици от ПГ по Горско стопанство, медии и др., включително представители на НПО. Срещата ще открие Ректорът на ЛТУ, ще има слово на Президента, на Председателя на ДАГ и още 5, включително 1 кратко изказване на представител на НПО за 3-5 минути /общо са 8 речи за 1 час!/.

Имам следната молба: Да определите до пет Ваши представители /местата са ограничени/ и един от тях, който ще направи изказването. Пратете ми възможно най-бързо данни за участниците и ще се изказва /имена, функция в НПО, gsm, E-mail/ на: m_milev@abv.bg.

Ако се определи по-строг режим за допускане – ще Ви информирам, за да Ви осигурим официални покани.

За допълнително уточняване с мен: 0887 300 170.

С уважение, Декан на ФГС при ЛТУ – доц. д-р Милко Милев

-------------------------------------------------

Отразено в медиите:

http://www.top.bg/news/?id=897646078

http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=212495

http://news.ibox.bg/news/id_1123394015

Няма коментари: