петък, 9 май 2008 г.

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ДАВИД ХАМЕРЩАЙН ПО СЛЕДИТЕ НА ЕКОПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИЗ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ


Разказва Константин Дичев /Зелени Балкани/:


Обиколката мина изключително ползотворно. Дейвид се оказа изключително железен природзозащитник и свестен човек. Първия ден отидохме на Рила и му показахме Паничище и незаконните строежи. Местния пазвантин се държа арогантно, като заплашваше с мутри и действително ги извика по телефона. Дейвид изказа стратегическа мисъл че ще е добре да дойдат и да го набият, него евродепутата! Това, каза, ще реши напълно въпроса с незаконните строежи, защото ще предизвика голям международен сканадал. Доста чакахме, но мутрите не дойдоха, за съжаление. Явно и те са разбрали че не е в техен интерес.
На другия ден имахме среща с всички енергийни компании от Марица Изток. Общо взето организирано от Ковачки собственик на брикетната фабрика Брикел. Той се опита да нахъса всички срещу ТЕЦ 3 за замърсяване на въздуха и почвите, явно има интерес да се изгонят италианците и той да вземе ТЕЦ-а.... Не се поддадохме на такава глупост и предварителните проучвания всъщност доказаха че Енел Тец 3 са най изрядните енергетици в страната - изпълнили са всички изисквания на европейските директиви, което явно не се харесва на другите енергетици и те са се обеденили да ги плюят..... А всъщност останалите ТЕЦ-ове и брикетната фабрика замърсяват наистина много и не са си поставили сероочистките. На другия ден ходихме на незаконните строежи в Странджа и по-точно на фирма Краш, където нещата са наистина страшни, въпреки че строежът е замразен. После се срещнахме със зам-кмета на Бургас и местни инициативни комитети против нефтопровода Бургас - Александропулис. Обещаха да пратят документи, но и така с представената информация е видно, че отново правителството незаконно е сключило с Путин договор на тъмно, който забележете не може да се анулира без да претърпим големи загуби.... Или по точно отново правитлеството ни слага пред свършен факт без задължителните работни проекти, разгледани на ОВОС. Отново явно престъпление, превишаване на права, характерно за това управление. Да не говорим за другите заробващи клаузи от договора - безкрайно малките отчисления за България, за проект, който ще унищожи Бургаския залив, Странджа и Тунджа покрай Скар - Даркая.
След това ходихме на Иракли и там също видяхме ужасни строителни изкопи, макар и спрени. Емел Етем е унищожила реката, като са я изкопали и изсекли всичката лонгозна растителност покрай нея, за да предотврати "бедствия и аварии" в новите незаконни строежи на собствениците....
Камчийски пясъци за сега са непокътнати, с изключение на нов хотел на мястото на стар управляван и построен от "Кмета" на Москва.....
Пред медиите Дейвид се държа наистина потресаващо на двете пресконференции. На втората във Варна се изказа крайно негативно срещу правителството допуснало незаконните строежи в Рила и по морето. Недвусмислено ги свърза с строителната мафия, защото с действие и бездействие е допуснало такива съсипващи природата проекти. Дейвид каза, че Зелените в ЕС ще направят всичко възможно да бъдат спрени тези проекти и България да бъде съдена за неизпълнение на задълженията си по НАТУРА 2000. Като се върне ще направи доклад за всичко, който ще изпрати на комисарите Фратини и Димас.
"Политическата обиколка", както се изрази Дейвид, ще има големи очаквани ползи за българската природозащита, това е не само мое мнение, а и на Васил Кадринов и другите участници в този маратон.
Да си пожелаем Успех!

Посещението на Давид Хамерщайн на 2 май т.г. е по покана на коалицията "За да остане природа в България"/

.

1 коментар:

Анонимен каза...

Интересно защо визитата на г-н Хамерщайн не беше отразене в медиите?