неделя, 14 септември 2008 г.

КОНСЕРВИРАНИ БАЛИ В СОБСТВЕН СОС


Измина една огненогореща и силно димяща и задушлива седмица за столичния боклук в София и в страната.
Май няма да го командироват в чужбина, ще го повозят до села и паланки, до близки и далечни регионални депа.
За три години, обаче, въпреки обещанията на кметове и общински съветници, че балирането запазва целостта на балите /колкото слоя - за толкова години/, състоянието на софийските бали е крайно неподходящо за транспортиране - смърдяща течна маса в прокъсан найлон.
Ето и гениалното решение на нашите власти, приносът на министър Плугчиева:

БАЛИТЕ ДА СЕ КОНСЕРВИРАТ.

Не ни е ясно точно как, може би в буркани, стерилизирани в собствен сос. Но както и да е - една или повече допълнителни обработки на балите - това е добре дошло за Столична община и онези, които правят пари на гърба на вмирисаниата ни столица. Жалко , че едва сега идва и прозрението на президента Първанов, излъчено по bTV тази вечер:

"Но аз пак питам - защо толкова години не се намери решение на въпроса със завода. Всеки път чувам заклинания, обещания за това, че се правят проекти, проучвания, че тези дни, тези месеци, до края на тази година, на следващата ще имаме завод.

Няма завод, защото сигурно някой печели и някой трябва да обясни, някой трябва да информира хората кой извлича голямата печалба за сметка на гражданите - на столичани и на българите изобщо. Аз не съм разследващ орган, но със сигурност в един момент от този въпрос ще трябва да се заинтересуват и органите на съдебната власт”.

Е, казал го президентът, затова го цитират.
Но ние, от Група ГЕО заедно с осемнадесет граждански организации още през май 2006г. сезирахме Главна прокуратура по въпроса. Оттогава сме подали множество жалби до различни съдилища, водят се редица дела срещу виновниците за кризата с отпадъците по конкретни казуси, но съдебната система разтакава тези дела безобразно. Май трябва да опре ножа до кокала за да се случи нещо. Но сега това, което ще се случва, вече ще гълта много, много пари от джоба на всички данъкоплатци в България. И отново въпросът е: Кой спечели от изкуствено създадената криза? Ние знаем кой. Само президентът май не знае.

И докато се прехвърля топката - общинарите ще варят буркани с бали за зимата - бели бали за черни дни.
А парите от зимнината - познайте в чий джоб!

1 коментар:

Анонимен каза...

abe neznam dali 6te gi konservirat ama nqkoi para vzema zavod da nqma,a vie ekolozite namerete koi stoi zad tova moje bi boiko borisov ili nqkoi kato sofianski,precenete sami.