понеделник, 29 септември 2008 г.

Протест срещу "съседската намеса в личния живот"

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=144093


Под наслов "Не на съседската намеса в личния живот" граждани протестираха срещу текстовете от законопроекта за етажната собственост, които забраняват отглеждането на домашни любимци в апартамент без съгласието на съседите.

Неделната демонстрация пред градинската на Народния театър бе по инициатива на гражданската организация "Град за отговорни хора".

Предвиденото от проектозакона ограничение за отглеждане на домашни любимци е предпоставка за междусъседски войни, спорове на лична основа, каза Надя Тошева, представител на организацията. Нейните членове смятат, че законопроектът нарушава човешки права и неприкосновеността на частната собственост.

Надя Тошева посочи, че нормите за отглеждане на домашни любимци и в момента са достатъчно подробно посочени в Закона за защита на животните и в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Ако тези закони се спазват, предполагам, че повечето хора няма да имат въобще помисли за забрана на домашните любимци, каза Тошева.

След опита за решаване на проблемите с топлофикацията, това е поредният опит да се създава напрежение и да се противопоставят съседите. Очевидно за управляващите не е изгодно хората да са сплотени, каза участник в протеста.

Кампанията на "Град за отговорни хора" е започнала в началото на септември с подписка срещу изричното предварително разрешение от съседите за притежаване на домашен любимец. Тя ще бъде приложена към официалното аргументирано възражение, което организацията ще внесе до Народното събрание, до президента и до някои от европейските институции на 6 октомври.

Няма коментари: