сряда, 17 септември 2008 г.

Екогласност даде МОСВ в Съда за обгазяването на Монтана



Изх. № 09-15/15.09.2008 г.
Вх. № 26-00-3191/15.09.2008 г.
Чрез г-н Джевдет Чакъров – министър на околната среда и водите
До Върховен административен съд


Ж А Л Б А
oт Национално движение „Екогласност”


Против: Мълчалив отказ на Искане за намеса от министъра на околната среда и водите за решаване на проблема с дългогодишните миризми и обгазявания в град Монтана от голям птицекомбинат


Уважаеми господа Върховни съдии,
На 25.08.2008 г. с обратна разписка изпратихме писмено Искане за намеса от министъра на околната среда и водите за решаване на проблема с дългогодишните миризми и обгазявания в град Монтана от голям птицекомбинат, разположен на 150 метра от първите къщи – при необходимо нормативно минимално отстояние от 3000 м.
В законовия 14-дневен срок не получихме отговор и затова обжалваме този мълчалив отказ във Върховен административен съд, съгласно Чл. 9, т. 2, буква “б” от Конвенцията за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда(Конвенция от Орхус) и Чл. 58, ал. 1 от Административно-процесуалния кодекс(АПК) във връзка с Чл. 57, ал. 1; Чл. 1, т. 4; Чл. 4, ал. 3; Чл. 15, ал. 1 и Чл. 147, ал. 1 от АПК.
За отбелязване е адекватната реакция на Министерството на здравеопазването(МЗ) на нашето искане. Още на 09.09.2008 г. с писмо изх. № 92-00-116 ни бе отговорено от Главния държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев за разпоредена проверка, която да се извърши от директора на РИОКОЗ Монтана д-р Даниела Караилиева в срок до 26.09.2008 г. Трябва да се изясни дали местоположението на птицекомбината съответства на разпоредбите на Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда. МЗ препоръчва съвместно процедиране по случая с кмета на гр. Монтана, директора на Регионалната ветеринарно-медицинска служба - Монтана, както и с директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Монтана.
Уважаеми господа Върховни съдии,
Молим да отмените мълчаливия отказ на министъра на околната среда и водите, като го задължите в даден от Съда срок да отговори на нашето Искане за намеса, като той се произнесе с нарочен административен акт за решаване на проблема с дългогодишните миризми и обгазявания в град Монтана от голям птицекомбинат.

Няма коментари: