понеделник, 29 септември 2008 г.

Управлението на Бойко Борисов не води до промяна

От Медияпул:

Доклад на фондация "Аксес":

Управлението на Бойко Борисов не води до промяна
Източването на общинските фирми продължава

Кметът Бойко Борисов и мнозинство на ГЕРБ не доведоха до радикални промени в София, въпреки предварителните нагласи, се казва в мониторингов доклад на Фондация "Аксес" за управлението на столицата, публикуван в понеделник. Периодът на изследването обхваща времето между 1 юни и 1 септември 2008 година.

Основните проблеми в града остават нерешени - продължава източването на общинските фирми и партийното кадруване в тях, остават проблемите с боклука и транспорта.

Основните примери за злоупотребите в столицата продължават да извират от скандалното дружество "Софийски имоти”. "Единственото, което се случи е, че през последните месеци проблемът с тази фирма еволюира от общински в общодържавен", пише в доклада. Според неправителствената организация Столична община трябва да засили контрола в общинските дружества, защото прокуратурата не може да справи с всички нарушения в тях.

В доклада се посочват и изключително нецелесъобразните разходи в пазар "Север", при които платеното за телефони многократно надхвърля печалбата в дружеството.

Кадруване

"Аксес" припомня, че по времето на Бойко Борисов и ГЕРБ продължава политическото кадруване в бордовете на общинските фирми като вкарването на хора в АГ "Шейново". "Независимо от успеха или неуспеха на управлението на дадена общинска фирма, принципът за управление на икономически единици от партийни назначения е порочен и по същество е мощен фактор за генериране на корупция."

Освен това се посочва, че ръководството на Столична община не упражнява достатъчен контрол върху концесионера по чистотата в града. Продължаването на договора с "Новера" (дружество на фонд "Екуест") за чистенето на четирите столични района без конкурс е определено като "връх на абсурда". Според "Аксес" в тази област нищо не се е променило от времето предишния концесионер Румен Гайтански, който и Борисов нарича с прозвището му Вълка.

Общината е пропуснала и юридическата възможност да прекрати концесионните договори, въпреки изказваните Борисов тези, че те са неизгодни.

Като пример за юридическа некомпетентност е посочен провалът на Столичния общински съвет да определи данъка за автомобилите в града, което доведе до объркване сред столичани.

Докладът сочи, че Столична община продължава да има големи проблеми с прозрачното взимане на решения. Като пример в тази посока се дава увеличаването на цената на билетите за градския транспорт.

"Основен мотив бе увеличаването на цените на електричеството и горивата. Това са същите мотиви, с които цената би могла да бъде увеличена на 8, 9 или 10 лева за билет. "Общественото обсъждане" в този контекст е просто заиграване с публичността", се казва в изводите на "Аксес".

Според организацията кметът Бойко Борисов кардинално е променил позицията по този въпрос като първо е обещал по високо качество на услугата срещу по-високата цена, а след това билетът е скочил без качеството да се променило.

Администрацията е обвинена за липсата на адекватни икономически обосновки.

Политизиране на проблемите

Според "Аксес" честа практика в Столична община е проблемите да бъдат политизирани, което пречи за тяхното решаване. Като пример се дава прехвърлянето на отговорността за нерешените настоящите проблеми (боклук, детски градини, градски транспорт) върху правителството или върху предишното управление на "Московска" 33.

"Политизирането на икономическите проблеми на столичната община съществено забавя и дори блокира тяхното решаване. Прехвърлянето на отговорността за непопулярни решения, за стари грешки, дефектни политики и пр. вече е постоянен източник на конфронтация между кметската администрация и правителството", се казва в доклада.

Изброени са редицата сблъсъци на кмета Бойко Борисов с министрите от кабинета на Сергей Станишев. "Аксес" прави извод, че политизирането на проблемите цели търсенето на виновник, а не търсенето на решения на проблемите в София.

"Политизацията изхвърля проблемите от кръга на естественото им решаване в кръга на политическия PR, където публичните демонстрации, говоренето, медийното присъствие са по-важни от реално свършената работа", пише в доклада.

Положителна оценка получават спирането на строителството в квартал "Младост" до приемането на общ устройствен план, както и поетапното въвеждане на електронна система за таксуване в транспорта.

Няма коментари: