сряда, 18 март 2009 г.

Писна ни от ББ

Само 7 души в България могат да протестират
От сайта "Писна ни!"
http://www.pisnani.com/article.php?V0b95e6ec=9&V92a2b5cb=1507
15.02.2009
„Само две жени изразиха недоволство срещу столичния боклук" - това е основният коментар за вчерашната ни акция. Повечето медии премълчават, че това са колежки от електронен вестник „Писна ни!", който всъщност призова столичани към ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ във връзка с проточилата се криза с боклука. Но това не е толкова важно.
По-важно е, че в две трети от информациите е отразена половината от акцията, т.е. отиването на жените до Министерски съвет. Поне ние видяхме само на една снимка. И плаката предназначен за пред общината, на който пишеше „КМЕТЕ, свършете си работата!".
Изводът - какъв е? Всеки може да си го направи и сам, но нашият е, че повече от две трети от медиите работят за столичния кмет. Харесват си го... Защо? Не е много ясно.
А на столичани изглежда им харесва да тънат в боклук и само да коментират по форуми, на маса и пред приятели, че положението вече е нетърпимо. „Някой" трябва да го „оправи", но в този „някой" почти никой не припознава себе си. Простата сметка е, че в България има само 7 души, готови и способни да протестират. Две жени от двумилионна София протестират срещу боклука. Неотдавна само три пенсионерки от 2,5 млн. души, наречени от същия този юнак Б.Б. „глупави" протестираха. Другите явно бяха съгласни, че са такива. Какво излиза - по един на милион, за цяла България - 7-8 души...
Гражданското неподчинение не се състоя, защото гражданите вече явно са тотално подчинени. Или може би хората в България все още не са станали граждани?... А още по-лошо е предположението, което изрази г-жа Панковска пред една от камерите (не сме сигурни, че е излъчено - бел. ред.):
„Често по повод на даден протест се говори, че на голяма част от протестиращите е платено, за да отидат на протеста. Аз не го вярвах досега, но вече започвам да си мисля, че има нещо вярно. Ние на никого не сме платили, просто призовахме гражданите да изразят недоволството си по този начин и... това е резултатът. Жалко, ако е така, дано не съм права, защото ако и за това - да протестираме чакаме да ни се плаща, нещата в България са съвсем зле. Или може би не ни е писнало достатъчно, щом всичко е само на думи.
"И едно уточнение, което колегите от медиите неволно или нарочно пропуснаха. Бяха ангажирани четири малки камиона от 3,5 т за символичния протест. Едната фирма отказа ангажимента още в 9 часа, когато трябваше да се разберем от кои райони да натовари боклук. Отначало не дадоха никакво обяснение, после с половин уста признаха, че са били предупредени, че фирмата ще има големи неприятности, но ако чак толкова настояваме, трябва да им платим (освен уговореното за товарене, разтоварване и превоз) и поне (!) две трети от глобата, която ги чака още преди да са започнали да разтоварват на определените места. Е, ние не се разхождаме с по няколко хиляди лева в джоба... Другите два камиона, единият почти натоварен, (за което, разбира се, ще платим на фирмата - бел. ред.) предвидливо бяха спрени от членове на екипа, които бяха пред Министерски съвет. Нямаше смисъл да се изсипва боклука само пред охраняващите институцията 30-40 полицаи. (Сега от някои медии научаваме, че в странична улица близо до МС е имало и жандармерия - бел. ред.).Е, на следващия протест пак ще отидем, независимо за какво ще бъде, НО само като журналисти. Всъщност, очертава ли се в близките 10 години подобно събитие?
Екип на „ПИСНА НИ!"
Бел. ред. Снимката бе публикувана към информацията на Агенция "Фокус", но никъде не пишеше кой е автора.
Коментар на Група ГЕО: Присъединяваме се към протеста на двете журналистки. Нека не се кахърим, че са били само двама души в този протест. Ние бяхме само 5-ма пред МОСВ в протеста ни преди 2 години "Кремиковци ни трови", но Кремиковци го затварят вече, май. (При други протести сме били и повече от 7.) А за боклука не един път сме били пред/в Столична община. И пак ще бъдем! Относно парите - и ние си ги вадим от джоба си, нямаме спонсори и платени проекти.

Няма коментари: