понеделник, 23 март 2009 г.

ДОКОГА ГРАЖДАНИТЕ НА МОНТАНА ЩЕ СЕ ТРОВЯТ ОТ ПТИЦЕКОМБИНАТА?

Национално Движение Екогласност

Член на Приятели на земята интернешънъл

------------------------------------

Съобщение

Съдът даде ход на делото за замърсяването на Монтана от птицекомбината

Днес Върховният административен съд в открито заседание даде ход на делото на Национално движение „Екогласност” срещу министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, за спиране дългогодишните замърсявания на въздуха в град Монтана от големия птицекомбинат, съществуващ незаконно на 166 метра от населеното място.

В съда бе представено като доказателство, полученото на 26.09.2008 г. в гражданското екосдружение писмо от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве-Монтана, със становището, че съгласно Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, местоположението на този птицекомбинат с капацитет 720 000 бройлери не отговаря на здравно-хигиенните изисквания. От Министерството на здравеопазването са категорични, че нормативното отстояние до жилищните сгради е 3000 метра, докато птицекомбинатът е 19 пъти по-близо до първите къщи и поради розата на ветровете лесно се пренасят всичките вредни миризми в котловината на града.

Пълномощникът на МОСВ представи в съда писмо, подписано от директора на РИОСВ-Монтана, Боян Цолов, в което са описани ежегодни за последните шест години констативни протоколи заедно с предписания по показател “неприятни миризми”. През 2005 г. и 2008 г. са изпращани писма на основание чл. 10, ал. 2, т. 1 от Закона за опазване на околната среда, от директора на РИОСВ-Монтана до кмета на община Монтана, за даване на разпореждания относно окончателното решаване на проблема в съответствие с изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда”.

Петър Пенчев – зам.-председател на Национално движение „Екогласност” и председател на секция Монтана, защити в съда обществения интерес на монтанчани от неспазването на ЗООС от Министерството на околната среда и водите, заедно с безгрижието на кмета на града за трети мандат Златко Живков, който също се задоволява с безрезултатни нищонезначещи ежегодни протоколи. В посочената от здравната наредба хигиенно-защитна зона, попадат всички квартали на 60-хилядния областен град, като държавата престъпно и безхаберно крие истината за големите опасности за здравето на хората при вдишване на пушеци от органични вещества, каквито са често идващите от север непоносими миризми в град Монтана. При тези изгаряния се отделят над 180 вида отрови – диоксини и фурани, които представляват голям риск за опасни болести при човека – рак на съединителната тъкан, на белите дробове, на черния дроб; заболявания на дихателните пътища; сърдечни проблеми; алергии; нарушения на имунната система, както и вродени аномалии. С Директивите на Европейския съюз подобни изгаряния и миризми най-строго са забранени и се смятат за екологични престъпления. Съгласно цитираната разпоредба 10, ал. 2, т. 1 от ЗООС, компетентни органи за ликвидиране на този замърсител са РИОСВ-Монтана заедно с кмета на Монтана.

Съдът ще се произнесе в законовия едномесечен срок.

Няма коментари: