понеделник, 23 март 2009 г.

ЧАКАТ НИ ЕВРО-САНКЦИИ ЗАРАДИ БОКЛУКА НА СОФИЯ

Вестник "19 минути" http://19min.bg/news/8/11562.html

22.03.2009 14:29

ЕС ще ни съди за боклука на Бойко

много слабаслабадобрамного добрастрахотна
„Не е изключено Европейската комисия (ЕК) да тръгне към по-строги мерки спрямо България през месец май т.г. заради несправяне с проблемите със софийския боклук”, прогнозира пред 19` министърът по европейските въпроси Гергана Паси.
Очакванията в Брюксел са завеждане на съдебно дело срещу държавата преди парламентарните избори. Въпреки обещанията си от 2005 г. столичният кмет все още няма дори проект за завод, обработващ сметта, и само заради пиара ще прави първа копка тези дни.
Според думите на Гергана Паси: „страната ни вече е в т. нар. втора фаза от комуникацията с ЕК“.
Брюксел не е приел аргументите ни за забавяне на строежа на завод за отпадъци в София по вина на кметската администрация.
В отговор България ще получи „мотивираното становище“ на еврокомисията защо не са приети нашите мерки, каза министърът. Гергана Паси подчерта, че „в Европа искат да видят от страна на България трайно решение на въпроса, а не балиране на отпадъците“.
Във връзка с обещаната от столичния кмет първа копка на завода в началото на април и може ли така да избегнем съдебната процедура, министърът коментира: „Не мога да кажа ще се случи ли това и дали ще е достатъчен аргумент пред ЕК“.
Паси припомни и изискването към България – още от първия ден на членството си в ЕС -1 януари 2007 г., да има инсталация за събиране и обработка на отпадъците. Повече от две години по-късно обаче това не е реализирано.
Според процедурата по налагане на санкции - след „мотивираното становище“ на ЕК ще последва нов писмен отговор от наша страна. Ако и той не удовлетвори еврокомисията, тя може да започне съдебна процедура срещу България. Делото се води в Съда на европейските общности.
На първия етап от делото съдът потвърждава дали има нарушение на Рамковата директива за отпадъците и Директивата за депониране на отпадъци.
Следва второ дело за определяне на санкциите. Размерът им зависи от сериозността и продължителността на нарушението. Плаща се еднократна глоба и ежедневни глоби за всеки ден от просрочието. Има много прецеденти на налагани санкции на други страни за нарушение на тези директиви.

Няма коментари: