вторник, 31 март 2009 г.

СРАМНА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПО ПОВОД ЗАБРАНАТА НА ТЪРГОВИЯТА С ТЮЛЕНОВИ ПРОДУКТИ

Тук публикуваме контрапозицията на сдружение "На ТИ с Природата", която Група ГЕО споделя напълно:


България не подкрепи забраната за търговия с тюленови продукти в ЕС на ниво постоянно представителство.


Така държавата ни явно подкрепи ежегодните жестоки убийства на тюлени, без да имаме икономически интерес от това и за пореден път не разпозна европейския морал и ценности.

На 22 април предстои гласуване на забраната в Европейския Парламент.

Българската държава, представена от постоянното си представителство в Европейската комисия, не подкрепи приемането на пълната забрана за търговия с тюленови продукти на територията на Европейския съюз. Това стана ясно този петък, по време на гласуването на едно от последните заседания на постоянното експертно представителство по темата.

България има нулев икономически интерес от търговията с тюлени. Единствените държави, които не подкрепяха приемането на пълна забрана за търговия с тюленови продукти на територията на ЕС са тези, в които този вид лов носи икономически ползи: прибалтийските държави, Швеция, Дания и Финландия. Всички останали страни-членки гласуваха за пълна забрана на търговията.

Забраната на тюленови продукти е широко подкрепена от Европейския парламент, от публични лица, световно известни експерти. През 2006 г. рекорден брой от 425 парламентаристи подписаха Писмена декларация, която настоява Комисията да забрани търговията с всички тюленови продукти. Ловът на тюлени бе осъден и от Парламентарната вътрешна група за благосъстояние и защита на животните.

В писмо от 09.11.2007 до сдружение „На ти с природата” Министерството на икономиката и енергетиката на РБ подкрепи забраната и усилията на ЕС да сложи край на индустриалния лов. Въпреки това, след срещи на канадска делегация през 2008 година с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров промените в държавната ни позиция са налице. За обществото остава само да гадае как частните икономически интереси са повлияли на официалната позиция на държавата ни.


Тази година по света ще бъдат избити 275,000 тюлена, 98% от които са бебета на не повече от три месеца. Много тюлени ще изстрадат бавна и мъчителна смърт само, за да бъде използвана кожата им в луксозните продукти, търгувани в Европа и света. Броят на убитите тюлени надхвърля квотите всяка година.

На 22 април се очаква българските европейски депутати да гласуват в Европейския парламент за или против пълната забрана на търговията с тюленови продукти.

Сдружение „На ти с природата” призовава за пълна забрана в ЕС на вноса и търговията с продукти от тюлени (кожа, мас и др.) без изключения.


Допълнителна информация:

Официалната позиция на МИЕ:

http://iwns.org/index.php?id=394

Видео клипове за лова на тюлени:

http://www.youtube.com/watch?v=xrEu4buG5Pc

http://www.dailymotion.com/video/x544lv_stop-the-seal-hunt_animals



И още по темата:

http://www.econ.bg/news/article157619/kanadski_senator_pravi_bezpolezen_opit_da_zabrani_lova_na_tyuleni



Няма коментари: