събота, 16 май 2009 г.

6 000 ЛИСИЦИ - ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ НА БЕЗСМИСЛЕН НАУЧЕН ЕКСПЕРИМЕНТ

ПРОТЕСТНО ПИСМО СРЕЩУ ПЛАНИРАНОТО ИЗБИВАНЕ НА НАД 6000 ЛИСИЦИ

Според информация, съобщена на 28.04.2009 г. от БНР в информационната емисия в 14:00, във връзка с провежданата кампания за ваксиниране на диви хищници против бяс, извършвана с разпръскване на ваксина под формата на гранули от самолети, НВМС е издала разпореждане за отстрел на над 6 000 лисици под предтекст, че по този начин ще се извършва проверка на ефективността на ваксината. Това ще стане чрез изследване на труповете на отстреляните животни в столична лаборатория, където ще се изследва наличието на тетрациклинов маркер. Съобщението за планирания отстрел е направено по време на заседанието на Областната епизоотична комисия от началника на отдел “Здравеопазване” в РВМС-Разград д-р Илиян Драмалиев. В Разградска област разпореждането на НВМС е да бъдат убити 180 лисици, което според местното ловно дружество надвишава целия годишен отстрел на този вид диви животни в Лудогорието. Планираният отстрел на 6 000 лисици е предвиден само за североизточна България, а като цяло за страната намеренията са да бъдат избити над 10 000 лисици.

Ние, неправителствените природозащитни организации от гр. Русе, намираме за изключително безразсъдно от екологична и хуманна гледна точка масовото унищожение на един важен в екологично отношение животински вид. Твърденията на НВМС, че за проверката на ефективността на ваксината е необходим отстрелът на такъв огромен брой животни е евтин начин да се хвърли прах в очите на обществеността с цел да се прикрият нечисти бизнес интереси. Този метод на ваксинация се практикува с успех в редица европейски страни и с негова помощ заболяването бяс е практически ликвидирано във Франция, Германия и Чехия. Неговата ефективност е доказана многократно. Няма основания да се смята, че в българските условия могат да се очакват по-различни резултати. Това повдига въпроса защо е необходимо изследването на такъв огромен брой животни, за да се провери нещо вече ясно доказано. Отговорът неизбежно се свързва с бизнес интереси (изследването е планирано да се извършва в една столична лаборатория, срещу съответно заплащане, няма информация за проведена обществена поръчка, не е ясно какво се случва с труповете и кожите на животните след приключване на изследването). Освен това защо е необходимо прахосването на средства за ваксинирането на хищници, които след това ще бъдат практически напълно унищожени?

Унищожаването на 6 000 лисици граничи с пълното изтребване на един животински вид, който има важна роля в екосистемите. Достатъчно е само да споменем, че с практическото изтребване на лисицата по време на жътвената кампания ще се предизвика силно размножаване на полски гризачи и големи загуби на реколта. Екологичната роля на този хищник е безспорна и планираното изтребление е варварски акт и безразсъдство, какъвто не подхожда на страна, членка на ЕС и претендираща, че е част от семейството на развитите и цивилизовани страни. Призоваваме българските власти и всички неправителствени организации в страната да направят всичко по силите си, за да предотвратят това безумие. Нека всеки, който милее за българската природа да поеме инициативата и да уведоми и всички чужди природозащитни организации, защото отдавна е ясно, че в България много малко неща се случват без натиск отвън.

СНЦ "Приятели на Животните"
СНЦ "Германо-българска помощ за бездомните животни"
СНЦ "Грижа и подслон за всеки"

Писмото е подкрепено и от други граждански и екологични сдружения

За още подкрепа: Пишете коментар под този пост

И за контраст: как се отнасят в Англия към оцеляването макар и на една единствена лисица.
Лисица да си в Англия, нали?

2 коментара:

Анонимен каза...

http://animal.rusetv.com

Анонимен каза...

повече инфо за лисиците и дали е правомерно избиването им вижте тук: http://animal.rusetv.com