петък, 8 май 2009 г.

ДА СПАСИМ БАЛША!

ГРУПА ГРАЖДАНСКИ ЕКЛОГИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ


Съобщение за медиите:

Кметството на с. Балша със съдействието на сдружение „Екология Балша” организира на 10.05.2009г. (неделя) от 11.00 часа общоселско събрание в кафе-аперитива на площада в селото за информиране на населението относно Решение на Министерски съвет № 670 от 29.10.2008г. за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства по чл.2, т.5 от Закона за подземните богатства – строителни материали – пясъци от находище „Младжавица”, землище с.Балша, район Нови Искър, Столична община, област София с площ от 207 дка на фирмата „Интерминерал” ООД и сключен концесионен договор на 03.12.2008г. от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

КАНИМ ВСИЧКИ ДА ПРИСЪСТВАТ НА СЪБРАНИЕТО

Кметовете на съседните населени места се обявиха срещу бъдещата кариера и дават своята пълна подкрепа на жителите на с. Балша.

Екологични и граждански сдружения / СНЦ „Екология Балша”, СНЦ „Еко Мрамор”, Екосдружение „Връбница-Надежда”, Инициативен комитет за екозащита – Нови Искър, СНЦ „Обществен съвет – Мрамор” и др. / мобилизират всичкия си наличен ресурс от сили за да помогнат на това китно селце, разположено по южните склонове на Стара планина, на десетина километра от София, да оцелее.

ПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА ДА ПОМОГНЕМ НА БАЛША ДА СЕ ПРЕБОРИ С НОВАТА КАРИЕРА ЗА ПЯСЪК, ХАРИЗАНА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА НЯКОЙ „БОГОИЗБРАН” ЗА ИДНИТЕ 25 ГОДИНИ!


Ние ви алармираме:

Бъдещата кариера за добив на пясък е на 170 метра от къщите на хората в пълно нарушение на законите!

Контурът на кариерата съвпада с новите регулационни граници на селото съгласно проекта за нов устройствен план на София и така го обезсмисля!

Тази кариера започва с изсичане на гората над селото!

Гората, която хората преди 70 години са залесили, за да не могат пороите да отнесат селото!

Добиването на пясъка ще доведе до изкопаване на 200 декара кратер между селото и поляната, където се провежда съборът на селото, мотокрос, а в последните години и „дръм енд бейс” фестивал!!

Завинаги се пресича връзката на хората с планината, с гората, с живописните горски полянки, пропадат мечтите за развиване на Балша като място за туризъм с екопътеки, място за поклонение до манастира, част от Софийската Света гора.

Този кратер точно над селото ще се запълва с пороища вода, които ще подкопаят и отнесат селото!

Бъдещата кариера, а и цяла Балша е в свачищна зона – Балша няма да я има, ако изсекат гората и изкопаят пясъка!

Камионите с пясъка ще тормозят съседните села през следващите 25 години; къщите са вече напукани от тежките камиони на действащата каменна кариера „Люляците”, която вече 45 години тормози района, а отгоре на това тази концесия е удължена с още 25 години!

БАЛША Е ГОТОВА НА ВСИЧКО ЗА ДА СЪХРАНИ ЖИЗНЕНАТА СИ СРЕДА, ЖИВОТА СИ, БЪДЕЩЕТО СИ!

БАЛША НЯМА ДА ПОЗВОЛИ НОВА КАРИЕРА И ИСКА АДЕКВАТНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ЗА КАТЕГОРИЧНО ОТХВЪРЛЯНЕ НА ТАЗИ КОНЦЕСИЯ!

тел. за контакти: 0886526355

8.05.2009г.

Няма коментари: