петък, 29 май 2009 г.

KAНАЛ 1 - РЕПОРТАЖ ОТ БАЛША

След днешната пресконференция на граждански сдружения по повод на кариерите за пясък в Балша

29.05.2009 / 19:49

Пясъчна кариера съсипва софийското село Балша

Автор: Зоя Велинова

Жителите на софийското село Балша се обявиха срещу поредната действаща кариера за добив на строителни материали в местното землище.
Тя е само на 100-ина метра от къщите и тъй като Балша е свлачищна зона, според хората това ще доведе до подкопаване и свличане на дворовете.
Местните жители са настръхнали и срещу крадци, които добиват незаконно пясък край селото.

Новата кариера край Балша ще доведе до изкопаване на 200 дка кратер точно над селото, който ще се пълни с пороища вода и има опасност да отнесе къщите - тревожат се местните хора. Кариерата е разрешена от министъра на регионалното развитие и благоустройството,след сключен договор в края на миналата година с фирмата концесионер - "Интерминерал" ООД.

Емил Янакиев - временно изпълняващ кмет на с. Балша: "Цялото село е настръхнало. Не бяхме уведомени. Впоследствие разбираме, че нещата са решени. Така че няма да допуснем тук машини да работят. Ако трябва ще има и гражданско неподчинение, ще се бориме докрай, но няма да допуснеме да се съсипе селото."


Потърсихме позицията на регионалното министерство по случая Балша. Въпреки обещанията до края на работния ден такава нямаше.

Напрежението в Балша расте, тъй като в землището му има още 3 кариери, които не са законни.


Данаил Николов - горски стражар в с.Балша: "Незаконно копаят пясък, подкопават дърветата, падат дървета. По цяла нощ се гониме като котка и мишка. Дойдеме тука с полиция. Даже е имало случаи остават си камионите и бягат."

Крум Тодоров - с. Балша: "На 80 години съм. Такова чудо в селото не е ставало до сега. Всеки рови и товари материали. Не се знае къде отиват тия материали, коя е фирмата, плаща ли се на държавата. Всичко е пълна тайна."

Срещу незаконните кариери, както и срещу новата концесия, жителите на Балша имат подписка, пуснали са възражения до всички отговорни министерства, дори и до Европейския парламент. Искат помощ, защото се страхуват, че селото им ще загине.

Няма коментари: