неделя, 17 май 2009 г.

БАЛША - ЗАСТРАШЕНА ОТ ПЪЛНО РАЗРУШАВАНЕ

ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ КОНЦЕСИОНЕРИ ИСКАТ ДА РАЗРУШАТ ВСИЧКИ УКРЕПИТЕЛНИ РАБОТИ НА ТЕРЕНИТЕ НА СЕЛО БАЛША, КОИТО СА ЗАСТРАШЕНИ ОТ СВЛАЧИЩА.
БАРАЖИ, БОРОВИ ГОРИ НА 70 ГОДИНИ - ВСИЧКО ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТО.
НА ТЯХНО МЯСТО ЩЕ ИЗКОПАЯТ КРАТЕРИ С ПЛОЩ СТОТИЦИ ДЕКАРИ.

ЩЕ СЕ ОСТАВИ ЛИ БАЛША ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ОТ ГЕОГРАФСКАТА КАРТА?

По време на залесяването – в средата дядо Павел (прекарвал с каруцата си камъни за баражите), Лозан, Иле, Киро и техници


Ето тези хора от с. Балша гордо позират на снимката, направена преди около 60 години. Доволни от извършения доброволен и общественополезен труд. Има и останали живи от тях. А мъртвите биха се обърнали в гроба, ако знаят как сега земята, която са се борили да укрепят, се дълбае на 15 метра дълбочина, докато се изчерпа пясъкът - пъклено дело на банда престъпници, които печелят милиони от нелегална добивна дейност.

Тук публикуваме снимки и факти, издирени от Клуба за краеведство и екология, с. Балша:

През 50-те години на миналия век в околностите на с. Балша са построени баражи и е извършено мащабно залесяване с една цел: да бъдат укрепени свлачищата, които застрашават да пометат селото.
В дола „Извора”, където са наредени концесиите „Манастира Св.Тодор
– запад”, „Манастира Св.Тодор” и „Извора” са построени три-четири баража, защото там има най-много свлачища и по Общия устройствен план на София този район е даден като терени за укрепване. Един от тези баражи е над вододайната зона на селото /самия каптаж на извора/ където се намира находището „Манастира Св. Тодор-запад”. Камъните за построяването на баражите са събирани от населението, прекарвани са с каруци, дялани и зидани от местните майстори Сокол Венов, Сокол по прякор Турски, Сокол Илиев и други, през четиридесетте-петдесетте години на миналия век. Под ръководството на инж.Медарски и Владимир Григоров Доцев от с.Доброславци, с участието и на нашите майстори са направени много баражи около София, най-големият от които е направен до с.Сеславци и Банкя. Находището „Манастира Св.Тодор” се намира между дола „Извор” и дола „ Дедовски дол”. В „Дедовски дол” има два-три баража, един от тях е дървен (снимка 2), който може да се види и днес. Намира се в землището на с.Доброславци. Целта им е била да укрепят терените където са се намирали двата манастира - този на с.Балша „Свети Тодор Стратилат” и този на с.Доброславци „Св.Четиридесет Мъченици”. Двата манастира са построени един под друг заградени от двата дола „Извора” и „Дедовски дол”. Там се намират и многото оброчища.
Манастири и оброчища се правят на свети места а не
в произволно избрана територия. Между двата манастира се намират находищата „Манастира Св.Тодор” с концесионер ЕТ ”Тодор Христов Дичов” и веднага до него в дола „Извор”, където се добива в момента незаконно пясък, е находището „Извора” с неизвестен засега концесионер. Там има разрешение за проучване от фирма „ИЗОМАТ”.

Един от баражите в дола „Извора”


(Снимка 2) Бараж в „Дедовски дол”- изграден от населението на с.Балша за да задържа наносен материал за укрепване дъното на реката при порои.

(Снимка 3) Баража в Селския дол” в концесията „Младжавица”


Залесяване от населението на масивите за спиране на свлачищата от петдесетте години на миналият век.

От ляво на дясно: дедо Ценко, Додо – горския, баба Симеонка, Дедо Асо /той свиреше много хубаво на гъдулка/, баба Цина /бабата на кмета на с.Мрамор/, баба Дечка, дедо Накьо Гелков, Владимир Доцев /от с.Доброславци/, дедо Славе - за съжаление всичките са вече покойници.

Aвтор: А. Любомирова


Залесителите на Балша

A това е Форумът на Балша, в който можете да се включите!


Няма коментари: