понеделник, 23 юни 2008 г.

ЛИПСВАЩИТЕ ДЕСЕТ МИЛИОНА

От Медиапул:

"Скандалът в Столична община с платени за балиране суми започна бавно да отшумява, но съмненията, че едни десет милиона лева са изчезнали от нейния бюджет, остават. Месец след твърдения на общинския съветник от ДСБ Христо Ангеличин, че сметките на администрацията на кмета Бойко Борисов за опаковането на боклука не излизат, натрупалите се с времето оправдания започват да изглеждат все по-абсурдни. Те обаче послужиха за замитането на скандала.

На общинската сесия на 15 май Ангеличин посочи сериозното разминаване между цифрите, твърдени от кмета Бойко Борисов и неговия заместник по финансите Минко Герджиков, с цифрите предоставени от Столичния инспекторат, за балираните количества боклук. През януари кметът заяви, че кантарът на депото в "Суходол" отчита 750 тона боклук дневно. Малко след него г-н Герджиков заявява пред в. "Дневник", че София не произвежда повече от 800 тона боклук на ден.
В същото време Столичният инспекторат дава данни, според които през 2006 и 2007 година фирмите за балиране опаковат дневно по около 1000 тона. За това е и платено.
Това разминаване в цифрите води до разминаване в сметките с въпросните 10 милиона
лева. "


Откъде идва разликата?

Група ГЕО го каза и в съда: От продажния начин, по който са сключени договорите за балиране, подписани от Минко Герджиков, от нежеланието на сегашния кмет Бойко Борисов да ги развали, когато беше време при ясно неспазване на клаузите от страна на фирмите за балиране.

Къде е дефектът на договорите:

Независимо от количеството отпадъци, което пристига на всяка една площадка на ден, общината/т.е. ние / заплащаме по 350 т балиран отпадък на ден /1050 т на ден общо за трите фирми/. Така са сключени договорите от хората на Софиянски - Минко Герджиков и главната счетоводителка. /Интересно дали тя още е в общината или Стефчо си я е прибрал като безценен кадър?/

Та ето я разликата от 300 тона на ден, които сме плащали в продължение на 750 дни.

Умножено по ЦЕНАТА за балиране , по ЦЕНАТА за транспорт и по ЦЕНАТА за съхранение на балите, които са различни за всяка една от фирмите. Около 10 млн, че и повече.

Отделно е и това, че фирмите не спазваха записаното в договорите - целостта на балите да се запазва 3 години.

Знаем как балите излизаха полуразкъсани още от машините, как цъфнаха и вързаха пиперки и домати от тях.

И това не даде достатъчно основания на кмета да прекрати договорите.

Е, сега ще си търсим десетте /само десет ли?/ милиона, нагло откраднати от софиянци.

Няма коментари: