сряда, 4 юни 2008 г.

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ ПРЕЧАТ, А ПРИРОДАТА Е ИЗЛИШНА ЗА НЯКОИ ВИДОВЕ ХОРА

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1205692

Красимир Гергов нападна екосдруженията

Шефът на Борда по туризъм обвини в рекет природозащитниците и предложи черна книга, в която ще вписва всички недоброжелателни към инвестициите организации
03.06.2008


Бордът по туризъм обвини в рекет екосдруженията

Председателят на Националния борд по туризъм, рекламният бос Красимир Гергов, обвини природозащитниците в България в "нагъл рекет" и заплаши, че ще създаде книга, в която ще вписва всички недоброжелателни към инвестиционните проекти организации.

На конференцията "Пари за туризъм" Гергов призова всички, които са били жертва на екологичен натиск, да потърсят подкрепа при борда.

"Трябва да разграничим истинските природозащитници от екологичните фирми, които проявяват нереални и нагли желания. Ако някой твърди, че проектите са вредни за природата, трябва да има изследвания, а не да се крие зад популистки плакати", заяви Гергов.

В присъствието на министъра на околната среда и водите Джевджет Чакъров срещу действията на екоактивисти се изказаха и други участници в конференцията. "Проектът ни беше нападан от хора, определящи себе си като природозащитници", каза Славейко Стайков, представител на оспорвания проект "Супер Паничище".

Поводът за реакцията на Гергов са протестите на екоорганизациите срещу проекти в курортите и скандалните замени на гори.

"Явно Гергов се е видял в черния списък на унищожителите на българската природа, затова реагира така", коментира председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев, цитиран от "Дневник". Според него, ако има данни за рекет, Гергов би трябвало да ги предостави на прокуратурата.

"Възмутително е, че председателят на борда по туризъм нарича рекетьори хора, които се борят за екологичната кауза", каза Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Според него по-притеснително е мълчанието на държавата към подобни изказвания. "Има организации, които рекетират, но тъкмо те обикновено се продават на инвеститорите и след това започват да защитават проектите им", посочи Андрей Ковачев от "Балкани".

Няма коментари: