четвъртък, 14 май 2009 г.

ХУБАВИ ПРОЛЕТНИ СЪБИТИЯ В РАЙОН ВРЪБНИЦА!



На фона на кризите и катаклизмите, които тресат столицата, особено северните райони, облагородяването на столичния район Връбница вече става един непрекъснат и необратим процес. Нещата почнаха да се случват, но не ей така, самички, от нищото - хората са тези, които правят нещата да се случат.

Както вече писахме в този блог, в Северния парк бяха засадени около 2 000 иглолистни фиданки на мястото на изсечените през миналото лято болни и не толкова болни дървета, като сечта започна в надежденската част на парка /той попада в два района - Връбница и Надежда/.
Дървосекачите, наети от "Зелена система" към Столична община, доста се бяха развихрили, но след сигнали на граждани до Екосдружение "Връбница-Надежда" и бързите мерки, взети от членовете и ръководството на сдружението да сезират институциите, сечта беше ограничена и Столична община бързо, бързо изнесе на сайта си план за рекултивация на парка. Най-отзивчив и близък до проблемите на живеещите около парка се оказа кметът на район Връбница, който изцяло контролираше процеса на изпълнение на този план. В резултат в началото на април започна залесителната кампания, в която с доброволен труд на граждани от квартала и членове на Екосдружение "Връбница-Надежда" върху обезлесения терен отново бяха посадени дръвчета.



На празника на Връбница четири борчета бяха посадени и в градинката зад черквата и бяха "осиновени" от кмета на Връбница Младен Младенов и три екосдружения : "Връбница-Надежда", "ИК за екозащита - Нови Искър" и Еко Мрамор".






Миналата събота беше осветена иконата на Св. Николай Чудотворец, която беше дарена на едноименната черква от кмета на района и Сдружение "Връбница - Надежда". Тя зае своето естествено място над чешмата в двора на черквата и увенча дългогодишните усилия на свещеника и църковното настоятелство да ремонтират и обновят храма, известен с един от най-благозвучните църковни хорове в столицата. А на детската площадка зад черквата младите хора от квартала направиха пясъчник за малките палавници.



Жителите на квартала обичат да се събират по празници на площада пред черквата , площад, който напомня селски мегдан в най-хубавия смисъл на думата, останал си все още център на квартала, така, както някога е бил център на селото Връбница. Тук на всеки празник районното кметство организира тържества с много певци, артисти и атракции.



Река Какач живописно лъкатуши през Северния парк и екосдруженията, заедно с ръководството на района полагат всички усилия да предотвратят прокарването на предвидения в Общия устройствен план път покрай реката, който ще стане причина за изсичането на стотици борове. Един безсмислен път "от никъде за никъде", който ще съсипе най-ведрата и спокойна част от районите Връбница и Надежда и ще наруши цялата
екосистема на река Какач. Тази на пръв поглед безобидна, но непредвидима рекичка влачи какви ли не отпадъци, изхвърлени от различни райони на София и ги докарва тук. Полагат се много усилия от управата на район Връбница боклуците и падналите дървета да се изчистват периодично, коритото на реката да се поддържа в добро състояние, за да не стават наводнения, както през ноември 2007г., когато новоизбраният връбнишки кмет Младенов, още незаклел се, трябваше да прояви и своята загриженост за квартала, и своята гражданска доблест в борба с придошлите води на реката.
Гражданите помнят този случай и затова, а и заради системно оказваната подкрепа на екологичните организации от страна на управата на район Връбница, председателите на Екосдружение "Връбница-Надежда" и на "Еко Мрамор" връчиха на Младен Младенов грамоти за особени заслуги в опазване на околната среда и сътрудничество с гражданското общество.


Има слънце и усмивки, има деца и много весело настроение във Връбница!

Всички искат едно - добро градоустройство, повече зелена среда и качествен живот за хората. Не е лесно след толкова години пълно занемаряване, но при добро желание, каквото вече има, всичко е постижимо.


l

4 коментара:

Анонимен каза...

добре че е весо и екосдруженията иначе се сме оправили

Анонимен каза...

ако не е тая луда глава връбничанска весо никой да не си е мръднал пръста,знам само че има голямо влияние и репутация на един истински еколог.бегло го познавам но е тип който като каже нещо го прави,спомнете си август 2005 две каси коктейл молотов за балите и бой до кръв за връбница.
такъв като него едва ли ще се роди пак във връбница.да е жив и здрав.

Анонимен каза...

относно даренията много малко хора даряват на храма а той е единствен няма втори като него за това си го обичаме,дарявайте колкото имате възможност храма си е наш.

евала на екосдружението за дарената икона един не ги похвали само гледат завистно и мълчат като пънове.

Анонимен каза...

нека да поясна за пясъчника изцяло бе съфинансиран от едно момче емил и от весо не без намесата на кмета младенов който незнам как го направи но уреди бордюрите насред празника на квартала