неделя, 10 май 2009 г.

ПРОТЕСТНО СЪБРАНИЕ В СЕЛО БАЛША




Днес, 10 май, на площада на село Балша се проведе Общо събрание на селото по повод новата кариера за пясък в местността Младжавица, точно над селото.
Присъстваха около 500 жители на селото и много гости от съседните селища и от столицата, а също и представители на всички екологични и граждански организации от региона. Поканени бяха районния кмет, представители на ДАГ, кметовете на съседните села, общински съветници, медии.
Събранието се проведе под мотото "ДА СПАСИМ СЕЛО БАЛША!"
Балша" /в процес на регистрация/ и след проведена дискусия жителите на БалшСлед подробно изложение на проблема от страна на председателя на СНЦ "Екологияа единодушно гласуваха против кариерата за пясък и дадоха пълна подкрепа на новосформираното природозащитно сдружение да предприеме необходимите правни действия срещу Решението на Министерския съвет от октомври 2008г., с което най-голямата прелест на Балша се харизва за жълти стотинки на безскрупулни разрушители на природната среда.


Събранието завърши с поход до поляната, където по традиция ежегодно се провежда съборът на селото. Шествието се разтегна по концесионната площ и така символично маркира един от диагоналите /посока север-юг/ на концесията, която е с площ 207 декара. На снимката се вижда малка част от огромния терен, който българската държава обрече на унищожаване - пътеката към поляната, които са любимо място за разходка и пикник на много софиянци. С изсичането на гората и отнемане на баира до дъното на дерето над селото ще се образува езеро от стичащите се планински порои. В следствие селото ще бъде подкопано и отнесено в небитието.
Е, има ли държавници в тази държава?
По-скоро чиновници, които само приемат куфарчетата под масата и нито гледат, нито искат да знаят какво разписват.

1 коментар:

Анонимен каза...

дано жителите на балша да се вслушат в еколозите няма да ги подведат и ще се борят макар и да има минимален шанс да спечелят,знам на какво са способни не веднъж съм ги виждал как натират носовете на разни мафиоти.