петък, 9 ноември 2007 г.

МИНКО ПАК СЕ РАЗВИХРИ

От "Медиапул":

"Столичната община взима 100 милиона евро кредит за метрото

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е взела решение за отпускане на 100 милиона евро кредит на Столична община (СО), с който ще стартира проектът за разширяване на столичното метро и строежът на завода за преработка на боклук, съобщи в петък зам.-кметът по финансовите въпрос Минко Герджиков.

По думите му за парите не се налагат специални обезпечения, тъй като ще бъдат използвани за финансиране на проекти, за които СО вече е получила одобрение от Брюксел. Кредитът трябва да бъде покрит до 2 години от средствата, които ще постъпят по оперативните програми „Транспорт” и „Околна среда”.

“ЕИБ ни предоставя тези пари, за да покрием до 20% от разходите, които ще направим по тези проекти за първите две години от тяхната реализация”, заяви Герджиков.

Процедурата по избор на изпълнител за разширението на метрото от кв. “Надежда” през Централна гара до НДК е почти пред приключване, а до началото на март трябва да се извършат първите плащания на спечелилите процедурата. Неговата стойност е малко над 200 милиона евро.

“След полученото одобрение от ЕИБ, ние няма да натоварваме общинския бюджет с тези плащания”, добави Герджиков. Формално кредитът е отпуснат за 25 години.

Общината подготвя още 38 проекта, с които ще кандидатства по оперативни програми пред ЕК. От програма "Транспорт" се искат 283 млн. евро, с които ще се доизгражда метрото, от програма "Околна среда" - 123 млн. евро за изграждането на завод за преработване на твърди битови отпадъци."

От форума:

Относно: Смешките на Минко
Автор: бюджетар
Получено на: 9 Ноември 2007 18:37
“След полученото одобрение от ЕИБ, ние няма да натоварваме общинския бюджет с тези плащания”, добави Герджиков

Минко, Минко-о-о...
Как няма да натоварваш общинския бюджет? Баба ти ли ще връща кредита?!

1 коментар:

Анонимен каза...

Питания към строителите на метрото:
Къде е заседнала къртицата и ще може ли да излезе оттам?
Откога е това положение?
Колко дължим на ден за наем на тази машина на японците?
Кой плаща?