вторник, 6 ноември 2007 г.

ТЯХНАТА БОРБА ЗА НАТУРА - ТЯХНАТА ТЪРГОВИЯ С ПРИРОДА

ТАКА НАРЕЧЕНИ "НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ" ОРГАНИЗАЦИИ, РЕГИСТРИРАЛИ КОНСОРЦИУМ ЗА ДА РАБОТЯТ ПО ЕВРОПЕЙСКАТА МРЕЖА "НАТУРА 2000" И ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА В ПРОЦЕДУРА НА СЪЗДАВАНЕ НА НОВА ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ

СТУДЕНТИТЕ ОТ ЛЕТНИТЕ ФЛЕШ-МОБ-ОВЕ ЗНАЯТ ЛИ ТОВА?

Информира ни evropa.dnevnik.bg:

"Четири консорциума се състезават за развиетието на "Натура 2000"
05.11.2007

Четири консорциума се състезават за спечелването на 1.8 млн. евро за по-нататъшното развитие на европейската екомрежа "Натура 2000" в България, пише Европа Дневник. В Министерството на финансите бяха отворени заявленията за участие в обществената поръчка за изработване на методология за преговори със собственици на земи, организация на обществените допитвания и изготвяне на планове за управление на бъдещите защитени зони.

Сред участниците са четири неправителствени организации - "Зелени Балкани", Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), "Сдружение за дива природа "Балкани" и фондация "Биоразнообразие". Те са регистрирали консорциума "Натура експерти 2008" заедно с компанията "Елана" и ще ползват помощта на експерти от Асоциацията на парковете и от Информационния и учебен център по екология. Техни конкуренти за поръчката са консорциумите "Дикон-Агреко-Пенсофт", "БГ Натура" и гръцката консултантска компания "Евроконсултантс". "Дикон-Агреко-Пенсофт" е българско-белгийско сдружение, известно с работата си по определянето на четири гранични екомрежи между България и Гърция и буферните зони около тях. В "БГ Натура" участва холандската консултантска компания "Алтера".

Договорът със спечелилия трябва да бъде подписан до 30 ноември, а работата по определяне на новите зони на "Натура" трябва да приключи за 12 месеца. Условията към участниците бяха за последните три години да имат оборот от 3 млн. лв. от сходни услуги и парична или банкова гаранция за 35 хил. лв.

Представителите на участниците коментираха, че освен високите изисквания работата на кандидатите затрудняват и сроковете за изпълнението. Те са твърде кратки дори и за фирми с голям опит, обясни представител на "Дикон-Агреко-Пенсофт". За да се вместим в тези 12 месеца, трябва да обработваме по 200 хектара дневно, коментира и Андрей Ковачев от сдружение "Балкани". Според него сумата от 1.8 млн. евро също не е достатъчна.

Зоните на "Натура" са определени след три оценки на местообитанията и териториите за защита на птиците. Първоначалният обхват на мрежата беше предложен от представители на БДЗП и "Зелени Балкани". След това техните становища на два пъти бяха ревизирани от експерти на БАН. До допълнителната оценка се стигна, след като през февруари кабинетът отложи решението за над 40 зони заради инвестиционни намерения."



Ние обръщаме внимание:
Извадка от ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН:

"Глава осемнадесета

ОБЕДИНЕНИЯ НА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА


Раздел I
Консорциум
Определение
Чл. 275. Консорциумът е договорно обединяване на търговци за осъществяване на определена дейност."

Какви са фактите:
Четири граждански организации станаха търговци.
Пак тези четири организации стават и партийци.
Следователно изводът е:
Иде нова "зелена" бизнес-партия за разпределяне на остатъците от баницата, наречена "българска природа".

Един неотдавнашен пример: Как тези същите "НПО" изтъргуваха Берковския Балкан.

http://grupa-geo.blogspot.com/2007/09/2000_18.html




6 коментара:

Анонимен каза...

"Условията към участниците бяха за последните три години да имат оборот от 3 млн. лв. от сходни услуги и парична или банкова гаранция за 35 хил. лв."
Излиза, че четирите "НПО" последните три години са били регистрирани като търговски дружества по търговския закон и имат оборот от 3 млн лв.
Не от финансиране и спонсорство, а от търговска дейност.

Анонимен каза...

Консорциумът е заедно с Елана.
Това защо ми прилича на:
"Събрахме се и аз реших".

Анонимен каза...

Абре, будали!
Всяка от тези неправителствени организации да се беше хванала с по едно от кандидатстващите четири големи търговски и финансови дружества!Делът от баницата щеше да ви е сигурен!/като си станете взаимно подизпълнители/.

Анонимен каза...

А какво беше това "НПО" - нещо като "На Партията Обръч"?!?

Анонимен каза...

http://www.comfort.bg/bg/public/index.php?ladger=objects&id=3
не е ли съмнителен консорциум с компания,която има огромни интереси в стр. бизнес и този с имоти?
хем ще правят огледи на терени,хем доста пари ще спечелят
доста перверзно

Анонимен каза...

Elana ima biznes interesi, svarzani s v izkupuvaneto na zemedelski zemi i prevrashtaneto im v energiini parkove.