сряда, 21 ноември 2007 г.

СИНДИКАТИТЕ СРЕЩУ ЧИСТИЯ ВЪЗДУХ НА СОФИЯ

http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=400049

КНСБ извива ръце - или екоразрешение "Кремиковци" да работи, или протести

"Ако до края на ноември "Кремиковци" не получи комплексно разрешително, в началото на декември КНСБ ще започне протестни действия. Това предупреждение отправи председателят на федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков на пресконференция. Протестните действия ще продължат, докато правителството не изпълни ангажиментите си."
Ангажименти на правителството? Да, по изпълнение на Договора за присъединяване към Европейския съюз, който се грижи за здравето на софиянци така, както за здравето на кой да е гражданин на Евросъюза.
А в този договор е записано, че след 31 октомври 2007г. който не е влязъл в еконормите трябва да прекрати производството си.

"Както е известно, "Кремиковци" не получи от екоминистерството разрешително до крайния срок - 30 октомври, защото не изпълнява инвестиционната програма за намаляване на вредните въздействия върху околната среда, т.е. зощото продължава да замърсява. "
Ами като замърсява - какво искат тогава синдикатите, да не би само те, шепа хора, да живеят на територията на софийското поле и околностите?

"Синдикалистите твърдят, че правителството не заявява позициите си за бъдещето на дружеството и по този начин го обрича на затваряне."
Каква позиция искат да заяви правителството? МОСВ направо трябва да издаде ОТКАЗ за комплексното разрешително, а не да прави реверанси, които МК Кремиковци не заслужава.

" Другият проблем според КНСБ са блокираните акции на завода заради дългове. Задълженията на дружеството към държавата са изплатени, твърди Яначков. "
Поредната манипулация - явно Митал е длъжник на частни юридически лица, за което държавата не може да му помогне.

"Липсата на инвестиции от собственика на "Кремиковци" и от правителството, което притежава 25% от акциите, спира екологичното обновление на завода, допълни председателят на федерация "Металици". Дружеството трябва да достигне евростандартите до 2011 г."
Хайде, по-чевръсто да достигате евростандартите, като искате да работите и печелите!

"Според КНСБ, ако се модернизира, предприятието не би пречило на изграждането на търговско-индустриална зона в района. "
Много условни наклонения станаха!

"За такава зона говорят кметът на София Бойко Борисов и главният архитект Петър Диков и дори твърдят, че има инвеститори, които веча са проявили интерес. Техният план обаче предвижда затварянето на металургиячният комбинат, чието производство със стари мощности замърсява въздуха и водата около столицата."
А това пък беше най-смисленото действие на Столична община - да накара Кремиковци да влезе в нормите, немислимо е още 150 години почвите, водите и въздуха на столицата да бъдат унищожавани за нечий кеф!

"6500 работят в "Кремиковци" и дъщерната фирма "София инженеринг", твърдят от профсъюза."

6500 срещу 2 000 000 - изберете сами!

Господин Яначков, какви ценности защитавате вие?
И по какъв начин ви склони Томов да се излагате с горните недомислици!
Явно ще пресекне цицането от лавките и магазините на Кремиковци, които всичките са харизани на синдикатите.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Какво става след 31 октомври?
Нищо, Кремиковци продължава да ни трови.

Според националното законодателство след 31 октомври 2007 г. МК Кремиковци трябва да бъде спрян, ако не получи КОМПЛЕКСНО РАЗРЕШИТЕЛНО за дейността си, защото то се издава при покрити вече норми, а не при празни обещания.
Е, МК Кремиковци не получи такова разрешително.
Не получи и отказ за издаването му.
Какво чака министър Чакъров?
Чака да се позабрави случая и да издаде някой измислен документ за "временна дейност в режим на свръхнормено изпускане на отровни пушеци".
Може да очакваме и промяна на законодателството.
Ама Договора за присъединяване към Европа няма как да го променят. Само може да ни наложат още санкции за неспазването му.

Няма коментари: