вторник, 3 март 2009 г.

Лъжите на АЕЦ-а са плитки - РАО обратно в България!!!

извадки от публикация в Медиапул
27 Февруари 2009


В репортажа си Ник Торп от Би Би Си разказва за посещението си във Втори реактор на АЕЦ "Козлодуй"...

Търси се терен за хранилище на ОЯГ
Съгласно приетата от Министерския съвет в края на 2004 г. Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци, АЕЦ “Козлодуй“ трябва да връща в Русия ежегодно по 240 касети с ОЯГ от четирите реактора ВВЕР-440 и 96 касети от двата блока ВВЕР-1000, така че площадката на АЕЦ "Козлодуй" да бъде напълно освободена. Извозването на гориво от блоковете се извършва на базата на дългосрочни търговски договори с корпорацията ТВЕЛ.

В Русия горивото се преработва и съхранява временно, за което България си плаща. Високорадиоактивният и силно концентриран остатък трябва да се върне в страната и да се съхранява в хранилище за такъв вид отпадъци, каквото всяка държава, произвеждаща ядрена енергия трябва да има съгласно евродиректива.

България проучва от миналата година възможностите за изграждане на национално хранилище за отработилото ядрено гориво от централата, и за онези средни РАО, които имат полуразпад по-дълъг от 300 години. Все още обаче никъде в света не се погребват високо радиоактивните отпадъци, посочват от Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци“, което извършва проучването. В Европа Швеция и Финландия работят по такива проекти...

Така той стига до следващата "спирка", сградите за съхранение на отпадъците.
Работници с жълти каски усилено довършват обект, който прилича на друго голямо хранилище, точно до сега съществуващото. Единствената разлика е, че в старото хранилище охлаждането става с вода, а в новото ще е по въздушен начин.
"Държим отворени всички възможност – да държим горивото неопределено дълго в централата, както и да го пращаме обратно в Русия“, казва Валентин Рибарски, който отговаря за извеждането на старите реактори и евентуално за тяхното демонтиране.
На въпрос дали е опасно, той казва: "Съвсем не. Занимаваме се с това от 35 години. Преместването от едната сграда в другата ще е нормална операция".

Опасен отпадък
Заместник-директорът на АЕЦ "Козлодуй" Кирил Николов признава, че България вероятно ще трябва да прибере обратно от Русия ядрените си отпадъци. Москва изисква опасният материал да бъде върнат обратно, след като от него бъде извлечен обогатеният уран, което става в руския завод "Маяк" край Урал.
Това е основната причина, поради която останалите източноевропейски страни вече не желаят да имат работа с Русия. Те не искат да им бъдат връщани обратно опасните отпадъци.
Запитан дали има опасения в това отношение, Николов отговаря: "Абсолютно не...руснаците трябва да ни дадат предупреждение 10 години преди да направят това. Така ще ни дадат време да се подготвим", пояснява той.
На въпрос не е ли безотговорно да се продължава с производството на ядрена енергия, без страната да има безопасно решение за отпадъците, Николов не отговаря нищо. Само атомните централи могат да предоставят достатъчните количества енергия, от които човечеството се нуждае, казва той.
Стискаме си горещо ръцете и аз си тръгвам, пробивайки си път край покритите със сняг отпадъци на българската Арктика, с дълбоки съмнения, пише в заключение Ник Торп.

Коментар на Група ГЕО: Защо трябва само от Би Би Си да се чува истината - досега министрите от МИЕ - Р. Овч. и П. Дим., заедно с шефовете от АЕЦ-а, вкл. и директорът Иван Генов (попитахме го на пресконференцията на ул."Веслец" в София-за Георги Котев, през м.юли) лъжеха българската общественост ЦИНИЧНО, че след извличането на Плутоний в Русия от ОЯГ, нямало да се връщат РАО!!! Ето го и сега Пеков-шефът на ДП"РАО", не е чел Стратегията от 2004г.
СРАМОТА, господа управници.
А истината е една - Радиоактивните отпадъци от АЕЦ ще излъчват радиоактивност за 100 000 години в България! И като прибавим участието на АЕЦ"Козлодуй" в пилотната инициатива за Европейски регионални хранилища – SAPIERR (пише го в същата Стратегия, стр. 30!!!), питаме: "Кой ще познае коя е най-бедната държава в този Консорциум, дето ще се залакоми да вземе парите(с радиоактивните боклуци!) на останалите 13 държави - Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Унгария, Италия. Латвия, Литва, Нидерландия, Румъния, Словакия, Словения и Швейцария ?".
ЖАЛКО за над три хиляди поколения на България...

1 коментар:

Анонимен каза...

Това му се вика поръчкова статия. Не си пращат ОЯГ в Русия, но някак не е удобно да се каже къде го пращат... Ами не го пращат никъде, държат си го на склад с надеждата че цените за преработка ще паднат. Опцията да не се връщат РАО след преработката никой не я предлага. Рано или късно ще си платят, цените на руснаците за преработка са най-ниски, така че нямат особен избор. Относно това кой вариант е по-добър - извозване за преработка или съхранение в очакване на по-добри условия - споровете си вървят от години в цял свят. В нашия случай извозването е по-добър вариант, защото руснаците са съгласни да отлагат доста дълго връщането на каквито и да било РАО. И последно - съхраняването на преработените РАО е много по-безопасно от съхраняването на ОЯГ.