петък, 13 април 2007 г.

МАЛКО СВЕТЛИНА ВЪРХУ ПОТАЙНОСТИТЕ, СВЪРЗАНИ СЪС СДЕЛКАТА ЗА НОВОХАНСКАТА ГОРА

Как силата на гражданското общество в с. Нови хан помогна за спасяване на гората от безскрупулните общинари

Новоханската гора - не само културно-историческо наследство, но и жизнено важен източник на чист въздух за населеното място, за България, а също и за цялата Земя

Предистория и факти за тази успешна битка на гражданското общество

Всичко започва с т.нар. инвестиционно намерение на ръководството на Кремиковци АД, което покойният вече кмет на община Елин Пелин – Янко Янков, получава на 16 Август 2006г. По негово предложение на 28 Септември 2006г. общинските съветници гласуват решение да бъде открита процедура по продажбата на недвижим имот частна общинска собственост с площ 3287.329 дка, който се намира в землището на с.Нови Хан в местността "Старата кория". В предложението никъде не се посочва, че в този имот попада и вододайната зона, която захранва почти половината от жителите на населеното място, не е упоменато и че т.нар. имот изцяло представлява горски фонд, а това са едни от най-важните обsтоятелства, които по късно помагат на Софийски Окръжен Съд да вземе решение в полза на гражданското общество, за опазване на Новоханската гора от незаконна продажба.

Всички съветници с изключение на един гласувал "против" и един „въздържал се”, гласуват предложението. Това решението за продажба на над 3000 дка гора, не бе обявено публично и не бе подложено на обсъждане с жителите на Нови Хан, в чието землище е гората и чиито жители ползват тази гора и като зона за отдих през почивните дни. Този ход на общината предизвиква острата реакция на местното население като на 14 октомври двете граждански организации Сдружение "Нови Хан - Европейско селище" и Инициативен Комитет "За опазване на Новоханската гора" свикват Общо събрание на населението. На него всички присъстващи се обявяват против продажбата на гората. След това общо събрание новоханци изпращат жалба до областния управител Емил Иванов, в която го молят да спре решението за продажбата като незаконосъобразно и поради това, че не е проведено допитване до населението. В същата жалба протестиращите заявяват категорично, че в противен случай ще потърсят правата си в съда, както и става по късно. Областният управител Емил Иванов връща за преразглеждане това решение на общинарите, обявявайки го за незаконосъобразно, защото не са взети под внимание мнението на общото събрание и събраната вече подписка от населението, с почти 900 подписа против общинското решение за продажба на гората.

Въпреки това на извънредна сесия на 3 Ноември 2007 г. най-нагло и безотговорно Общинския съвет прегласува същото това срамно решение за продажба на гората, но вече под нов номер – №1447. Веднага след това Сдружението и Инициативният комитет стартират подписка за местен референдум, като за няколко дни се събират 987 подписа, които са на над 50% от гласоподавателите на селото. Тази подписка, заедно с Искане за местен референдум, съгласно закона за допитване до народа, е внесена в община Елин Пелин на 23 ноември 2006г. По закон до 23 януари 2007г. Общината е задължена да насрочи дата за местен референдум, което обаче не става факт. Гражданското общество в Нови Хан не може да си затвори очите пред това грубо потъпкване на законите и на човешките права и свободи.

За щастие на хората, по внесената на 30.11.2007г. в Софийски окръжен съд Жалба на двете граждански организации, съдът на 02.04.2007г. произнася едно свое, вече европейско, решение в полза на жителите на Нови Хан и отменя и второто позорно общинско решение #1447 за продажба на гората като незаконосъобразно.

Сега е на ход следващата битка – съдът следва справедливо да отсъди Община Елин Пелин да произведе местен референдум в с. Нови хан, по внесеното Искане на над 50% от населението за това да не се продава в бъдеще Новоханската гора, а да бъде опазена за поколенията.

Сдружение "Нови хан - европейско селище"

1 коментар:

Анонимен каза...

Znachi mojelo, a? A kakvo stana s ubieca na elinpelinskia kmet - nameriha li go ili shte go prashtat evrodeputat?