сряда, 25 април 2007 г.

ОТЗВУЦИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА ГРУПА ГЕО , ПРОВЕДЕНА НА 24 АПРИЛ


http://www.novinar.bg/?act=news&act1=det&ql=MjIzNzsw&mater=MjIzNzs5

Едно вярно отразяване на това, което се случи.

С доста симпатично форумче с фундаменталните вапроси: ''ЗА И ПРОТИВ ЕКОЛОЗИТЕ",

"ЕКОЛОЗИ ИЛИ ПСЕВДОЕКОЛОЗИ",

"КОЙ НА КОГО ПЛАЩА"

Еколози против столичната идея за завод за отпадъци
Берлинската система била стара технология
[ 2007-04-25 ]Десислава Боцева


Екоорганизации се обявиха против "берлинската система", по която столичният кмет Бойко Борисов иска да строи завод за преработка на отпадъци. Това съобщиха по време на срещата си екоорганизациите "Екогласност", "Нови Хан", инициативният комитет "Мусачево", комитет "Горни Богров" и други. "Берлинската система" се нарича така, защото се прилага в завод в Берлин, но тя е морално остаряла и не виждаме защо трябва да я прилагат в България при наличието на нови, по-добри системи, заяви Петър Пенчев, председател на "Екогласност". Самата технология не е опасна, тя изсушава отпадъците и ги надробява на така наречени палети, но опасността идва от изгарянето на тези палети, което води до отделянето на 180 вида отровни диоксини, добави Пенчев. Според него в Столична община не се обръща внимание на вредата и задачата на екоорганизациите е да им напомнят за този проблем. Еколозите предложиха заводът да бъде построен по "плазмената технология", която е нова и модерна. При нея няма комини, всичко се прави в затворена среда, няма опасност от замърсяване на околната среда, освен това тя претопява отпадъците и не се отделят газове в атмосферата.
Едно от местата, където кметът Борисов иска да строи завод, е между Мусачево и Богров, но там не е най-удачното място, защото местните жители дишат пушеците на Кремиковци и ще им дойде много, каза още Пенчев. В началото Борисов каза, че заводът ще струва около 30 млн. лева, а сега казва, че ще струва 130 млн. и реално не се знае колко ще струва и кои пари къде отиват, негодуваха още еколозите. Те заявиха, че ще искат среща със столичния кмет, на която да обсъдят екологичните проблеми, свързани със строежа на завода.

Мнения за материала:




2007-04-25 05:22:39, Данакоплатец;
Докога ще слушаме измислени доводи за "екология". Страната ни тъне в нищета и незаконни сметища.Погледнете през прозореца на вашия дом...Никой няма да ни почисти боклука .Той ще е винаги край нас докато сами не го почистим.Стига полотически игри .Писна ми от самозванци и активисти да трупат точки за собствена изгода.Хора идват избори ...

2007-04-25 06:04:52, kum danakoplatetza
Za razlika ot polititzite, ekolozite, ne trypat predizborni dividenti gospodin4o,osven tova se boriat za zdraveto na tzeliat narod, 6te te pitam az, ako detzata ti se iztroviat ot pogulnatite dioksini i fyrani ot takuv tip Berlinski zavod za izgariane, pak li 6te mi gi razvivash tezi teorii!!! Lipsata ne ekologi4na kyltyra sred naselenieto vodi do takiva bezpo4veni izkazvania kato tvoeto!!!

2007-04-25 06:24:46, Бобо
Стига тези еколози. Тава са измислени структури, получаващи пари за да могат да спират всяко начинание. Помните ли протестите за водопровода на София преди няколко години. След въвеждането на режима на водата същите тези протестиращи изведнъж смениха рефрена ,казвайки, че те били за това срещу което протестираха. Те не били разбрани.

2007-04-25 07:22:44, софианец
нека еколозите да чистят като са толкз културни и заинтерисовани -но на доброволни начала и тогава видим колко са

2007-04-25 07:33:51, Иван
Псевдософиянеца, ти чистиш ли си пред блока, къде си изхвърляш боклуците? Заради такива като теб децата ни си играят в сметища! Как не ви е срам, всеки трябва да е заинтересован от екологията и да пачиства след себе си! Това е проблем на всеки, защо да се обгазяваме, като има и много по-добри методи! Децата ти дишат боклуци, а ти чакаш някой "заинтересован" да се погрижи за това!

2007-04-25 12:52:05, до Иван от софианеца
аз живея в къща с двор бе Иване, а блоковете ги направиха когато дйдоха селяните в София,така че те да си чистят там!-и псевдоеколозите!!!

2007-04-25 13:37:20, Атанасов
До ДанАкоплатеца 1/ Няма никаква зависимост между обществената чистота в града и наличието или отсъствието на завод за преработка на отпадъци.Това са съвършено различни неща.София и сега би могла да бъде чиста... 2/ "Берлинската технология" е чисто инсинериране, т.е. изгаряне на органичната част на отпадъка. Колкото и да е "берлинска", това е технология от 60-г на миналия век.При нея, отделянето на диоксини е неминуемо.Английски изледвания показват, че хората живееши в 30 км зона на инсинератора боледуват много по-често.Пожелавам ви да сте по-далеч от мястото на изгаряне . 4/Еколозите не са така наречени, а единственото останало гласче на истината за което някой ще се сети най-вероятно чак след като се обърне колата.Но явно нищоправенето на общината вече дава резултат. Обществото вече казва, правете каквото знаете, стройте както искате , заобикаляйте ОВОС-ите както можете, харчете колкото искате. И когато някой ден същото това общество се събуди със неефективна, скъпа и замърсяваща технология, пак еколозите ще му бъдат виновни. Този път, че не са сигнализирали навреме.


Информацията в "Новинар" е написана от репортерите на вестника,
като са използвани и бюлетините на БТА, БНР, БНТ, Ройтерс, частни радио- и тв канали
Всички права запазени Вестник Новинар © 2000-2005

Няма коментари: