неделя, 1 април 2007 г.

ДО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ: ЗОВ ЗА ПОМОЩ СРЕЩУ ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ




Национално Движение Екогласност

Член на Приятели на Земята Интернешънъл

Изх. 04-01/ 01-04-2007

ЗОВ ЗА ПОМОЩ - СИГНАЛ

До г-н Жозе Барозо

Председател на Европейската комисия

Брюксел

До г-н Борис Велчев

Главен прокурор на Република България

София

Относно: България – Енергиен център на Балканите или геноцид над българското население и искане на Правителството за увеличена квота на вредните емисии

Уважаеми господин Барозо,

Уважаеми господин Велчев,

От Национално Движение Екогласност, Член на Приятели на Земята Интернешънъл и Група Граждански Екологични Организации(ГГЕО) - http://grupa-geo.blogspot.com , се обръщаме към Вас с молба за СПЕШНА намеса за спасяване на живота и здравето на хората, живеещи на територията на България, член на Европейския съюз.

Две публикации в централния български печат от последните дни – на в.”Дневник” от 29-03-07г. http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=323541 „Принудителен "отпуск" грози ТЕЦ "Марица-изток 2" и на в.”Монитор” от 30-03-2007г. http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=115212&cid=1&eid=1022 Гълъбово в шок от ново отравяне. ЗАМЪРСЯВАНЕТО Е ЧЕТИРИ ПЪТИ НАД НОРМАТА" отразяват истината за Голямата манипулация на управляващите в България относно безпочвеността и вредната помпозност на фразата „България – енергиен център на Балканите”.

Всички управляващи у нас се надпреварват в стремежа си да осигурят благополучие за лесни печалби на обръчите от фирми около Министерството на икономиката и енергетиката и Националната електрическа компания. И Президент, и Правителство, и лидери на всички Партии, са загърбили въпроса с енергийната безопасност, само и единствено за да гарантират износа на електрическа енергия, въпреки че над 83% от печалбите от този износ отиват не в държавния бюджет, а в определени частни фирми от близките кръгове около управляващите. При това се изнася екологично чиста продукция - електрическа енергия, а значимите замърсявания на околната среда и риск за човешкото здраве остават като вредна „награда” за природата и лошо наследство за населението на „енергийния център” - България.

След нашите неколкократни публични сигнали, в това число и до Европейската комисия, за последното място на АЕЦ „Козлодуй” по ядрена безопасност спрямо останалите ядрени централи от Европа - защото данните от Националните доклади в Международната агенция за атомна енергия(МААЕ)-Виена сочат, че българската атомна централа изхвърля стотици пъти повече радиоактивни аерозоли и газове в атмосферата за единица продукция, сега сме ПОТРЕСЕНИ от данните за доказания системен геноцид върху българското население и от замърсяванията на ТЕЦ „Марица-изток”, което престъпление продължава с години.

По данни от Системата за ранно предупреждение, източници на замърсяването са емисиите от производствените мощности на „Брикел" ЕАД, гр. Гълъбово, „Енел Оперейшънс България" АД, с. Медникарово, общ. Гълъбово и ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД с. Ковачево, община Раднево.
Община Гълъбово е печално известна в цяла България с постоянните обгазявания, заболяванията на населението и аномалиите, с които се раждат децата там. Проблемите на дихателната система са
запазена марка за хората в града. Спонтанните аборти са чести, а всяко шесто момче се ражда с един тестис, пише в. Монитор.

На фона на тази жестока масова човешка трагедия, престъпно звучат СИЛНИТЕ НАПЪНИ на г-н Румен Овчаров-министър на икономиката и енергетиката, да не се вслушаме в повика на Европа за обща енергийна политика, за енергийна ефективност и енергийна безопасност, като той нарича вятърничави сериозните решения на Европейската комисия за постигане на дял от 20% до 2020 г. на Възобновяемите Енергийни Източници. ПОДДЪРЖАТ го в това безразсъдство всички български политици, начело с Бойко Борисов и Волен Сидеров, под егидата на Президента Георги Първанов, които упорито продължават напъните си за насаждането на ЕВРОСКЕПТИЦИЗМА сред българското общество - заради спирането на 3 и 4 блокове на АЕЦ Козлодуй, което затваряне бе една ярка проява на грижата на Европейската комисия за живота и здравето на хората и техните поколения от България, с резултат за намаляването на радиоактивното замърсяване на атмосферата и на генерираните радиоактивни отпадъци, които ще останат в опасно наследство за над 3 000 поколения на човека, за 100 000 години с доказания късен радиационен ефект от заболявания и вредни генни деформации.

Страшно и опасно за живота и здравето на хората и поколенията, звучат днешните нагласи сред управляващата класа в България: Депутатите поискаха енергийното министерство да вземе спешни мерки за ускоряването на проекта. Те предлагат министрите на енергетиката Румен Овчаров, на околната среда Джевдет Чакъров и на регионалното развитие Асен Гагаузов заедно да обсъдят възможност за промяна в комплексното екоразрешително на ТЕЦ Марица-изток 2", което да позволи централата да изхвърля повече вредни емисии.”, пише в. „Дневник”!!!

Против здравето на хората е и решението от 29-03-2007г. на Правителството за увеличението на вредните емисии от около 800 хил. т. за година в сравнение с количеството, заложено в първоначалния проект на плана за разпределение на квотите парникови газове. Това е документът, за който получихме наскоро „жълт картон”, защото трябваше да бъде одобрен и изпратен на Европейската комисия до края на миналата година.


От името на НД Екогласност и на цялата Група ГЕО, МОЛЯ за извършване на проверка от българската Прокуратура на изнесените данни в горецитираните две публикации на централния български печат за престъплението-геноцид над населението от Община Гълъбово, Област Стара Загора, както и за отхвърляне от Европейската комисия на предложението на Министерския съвет от 29-03-2007 г. за увеличена квота на България за вредните емисии, заедно с решителната намеса на Европейската комисия за спиране на насаждането на евроскептицизма сред широките слоеве на българското население, поради криене на истинското място на АЕЦ Козлодуй относно ядрената безопасност в Европа - за широко публично акцентиране върху първенството” й при изхвърлянията в атмосферата на опасни радиоактивни замърсявания, съгласно нормите на Научния комитет за действие на атомната радиация(НКДАР) към ООН.

Приложение: Публикации в. Монитор от 30-03-2007 г. и в. Дневник от 29-03-2007 г.

С уважение,

Зам.-председател на Национално движение „Екогласност”, Член на Приятели на Земята Интернешънъл и член на Група ГЕО:

Петър Пенчев

Няма коментари: