сряда, 12 септември 2007 г.

ЩЕ СЕ СТРОИ ИЛИ НЯМА ДА СЕ СТРОИ?- ТОВА Е ВЪПРОСЪТ


И какво означава "облагородяване на терена"? Ще се осъществи ли проектът на арх. Диков като поотшуми скандалът?

Все пак този проект отлежава още от времето на покойния професор Абрашев /бивш културен министър/.

А дали Биолчев и Данаилов ще си пият пак заедно аперитива - това си е техен личен въпрос!




Биолчев и Данаилов пак ще си делят комплекса в Балчик

от Лора ФИЛЕВА, в. Дневник

11 септември 2007
Смесена експертна комисия ще разчертае комплекса в Балчик, за да определи правата и задълженията на Министерството на културата и СУ "Св. Климент Охридски", съобщиха след срещата си във вторник ректорът на висшето училище Боян Биолчев и министърът на културата Стефан Данаилов.

"Желаем да си сътрудничим, защото най-важното е съхранението и развитието на уникалния парк. Нищо няма да се предприема, докато не се постигне пълно съгласие", заявиха Биолчев и Данаилов и увериха, че нито договорите с туроператорите, нито международният проект, в който участва Ботаническата градина, ще бъдат нарушени. Възможно е единадесетте декара, на които сега се разполага Софийският университет, да станат повече след решението на комисията.

Биолчев и Данаилов са се споразумели за двореца и градината да се плаща вход на обща каса, като приходите ще се делят наполовина. Двамата увериха, че няма да се строи в оставащите 120 дка, които са защитена зона. Преди време Данаилов ги определи като "пустееща земя" и вчера отново заяви, че теренът трябва да се облагороди, но с общи усилия. По повод коментара на министъра, че университетът има безстопанствено отношение към Ботаническата градина, ректорът каза, че се надява Данаилов да не го мисли, и допълни, че територията й не е ваза с лалета, която трябва непрекъснато да се аранжира. Там имало и грозни растения на 50 години, които трябва да се съхраняват.

Биолчев каза, че миналия понеделник университетът е внесъл жалба във Върховния административен съд срещу постановлението на Министерския съвет от 23 август. Тя няма да бъде оттегляна, докато СУ не получи сигурност с решението на експертната комисия. Според решението на кабинета Министерството на културата получи 183.5 дка, а СУ - 11.6 дка от комплекса в Балчик.


Няма коментари: