четвъртък, 20 септември 2007 г.

ЧЕРНОБИЛ - НАЙ-МРЪСНОТО МЯСТО НА ЗЕМЯТА

Детска рисунка на Ужаса.


Черно-бил за съжаление не само е БИЛ,
все още ЧЕРНО-Е.

Информация от "Нетинфо":

17.09.2007 Със съкращения:

"Американският институт "Блексмит" обяви ежегодния си списък с 10 най-замърсени места на планетата.

Минната индустрия е най-честата причина за замърсяванията на околната среда, а след нея са металургията, химическата промишленост и добивът на нефт и газ.

Най-опасна, разбира се, е ядрената енергетика, за което най-голямо значение има аварията в Чернобил през 1986 г.


Докладът предупреждава, че близо 12 млн. души са засегнати от най-големите замърсявания. Те страдат от хронични заболявания, които водят и до висока смъртност.

"Блексмит" ежегодно изготвя класация "Мръсните 30" на най-замърсени места, от които се оформя черната десетка. Помощ оказват и експерти от швейцарския Зелен кръст.

Ето последната класация:

Чернобил, Украйна 5,5 млн. души

Линфън, Китай 3 млн. души

Сукинда, Индия 2,6 млн. души

Джерджинск, Русия 300 000

Сумгаит, Азербайджан 275 000 души

Кабве, Замбия 255 000 души

Тянин, Китай 140 000 души

Норилск, Русия 134 000 души

Вапи, Индия 71 000 души

Ла Ороя, Перу 35 000 души"



А в. Дневник съобщава:Украйна покрива Чернобил с метален похлупак за 490 млн евро

"Властите в Украйна обявиха, че разрушеният 4-ти реактор на чернобилската АЕЦ до пет години ще бъде покрит с метален похлупак, който да спре по-нататъшното изтичане на радиоактивни вещества, съобщи украинският в. "Дело". Предвижда се новото съоръжение постепенно да замени бетонния саркофаг, запечатал реактора след аварията през 1986 г., поради опасения, че пукнатините в основата му допускат изтичането на радиоактивни вещества.

В понеделник ръководството на атомната централа подписа договор на стойност 490 млн. евро с френския консорциум "Новарка" (Novarka), който спечели обявения през 2004 г. търг за строителство на нов саркофаг над разрушения блок на чернобилската АЕЦ. На церемонията присъстваха украинският президент Виктор Юшченко и управителят на Европейската банка за възстановяване и развитие развитие (ЕБВР) Жан Льомиер. Банката ще осигури основната част от финансирането за проекта, като предостави на украинските власти 368 млн. евро на грантова основа.

Металното съоръжение ще представлява арка, висока 105 м и дълга 150 м, която ще бъде монтирана над съществуващия саркофаг. Новото покритие ще бъде снабдено с оборудване, което ще позволи да се отделят неустойчивите елементи от старото и да се извлече радиоактивното му съдържание.

Ръководството на чернобилската АЕЦ също така сключи договор с американската фирма "Холтек" (Holtec International) за изграждането на склад за отработило ядрено гориво от трите останали реактора на централата. Те оперираха до самото й закриване през 2000 г."


Е, дано този вторият е по-успешен от първия, който се срина под собствената си тежест!

Но това е само за следващите 100 години, а после?

Да си представим един ден, да речем след около 100 години, земята ще изглежда като лунен пейзаж, без хора, осеяна с множество бетонни саркофази.

Нищо чудно това да се случи, в момента атомни централи се строят, произвежда се т. нар. "евтина" и "екологична" енергия, без да се мисли за радиоактивните отпадъци и затворените централи след време, когато тяхното съхранение ще струва милиарди.

И пак без гаранция, че ще бъде безопасно.


Няма коментари: