вторник, 5 февруари 2008 г.

НЕ НА ОТКРИТАТА МИНА В СОФИЯ !

В. Дневник за пресконференцията от 4 февруари:


Екосдружения се обявиха против проект за кариера в с. Мрамор


Сдруженията с нестопанска цел "Еко Мрамор" и "Обществен съвет Мрамор" ще заведат дело срещу министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и бившата екоминистърка Долорес Арсенова за това, че са узаконили концесия, без да е направена оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Това съобщи Григор Толев, председател на "Обществен съвет Мрамор". Двете нестопански организации се ползват с подкрепата на община Връбница, към която е софийското с. Мрамор.

На 18 януари в кметството на Мрамор е получено уведомление за започване на добивна дейност на пясък и чакъл в находището "Барата", разположено край селото. Фирмата концесионер е "Кариери за чакъл и пясък - България", дъщерна компания на "Титан Златна Панега цимент". През 2005 г. компанията е получила разрешение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за търсене и проучване на района за добив на инертни материали. На 21 април 2007 г. министър Джевдет Чакъров е подписал удостоверение за търговско откритие.

"Кариери за чакъл и пясък - България" иска да вземе на концесия терена в землището на село Мрамор за период от 20 години. Той има площ над 350 дка и 90% от него са частна собственост. Според сдруженията компанията планира да изгради и промишлена площадка за производство на бетон върху 20 хил. дка на 300 м южно от селото.

"Има хора, които отдавна са знаели за проекта на циментовата фирма и точно заради това районът няма регулация", казва Григор Толев. Според него подставени лица сноват из селото и увещават собствениците да продадат терените си. Изграждането на кариера за чакъл и пясък ще бъде екокатастрофа, смята също Толев. Причина за това е, че местността не е достатъчно водоснабдена и от кариерата ще се носи прах на километри разстояние. От "Еко Мрамор" и "Обществен съвет Мрамор" предлагат на терена да се изгради жилищен комплекс вместо кариера.

Представители на "Титан Златна Панега цимент" не бяха открити за коментар.

Няма коментари: