петък, 11 юли 2008 г.

СЕКАТ ЗДРАВИТЕ, А НЕ БОЛНИТЕ ДЪРВЕТА В СЕВЕРНИЯ ПАРК НА СОФИЯ!

ПАРКЪТ ПРЕЧИ, ЕКОПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НЕ СПИРАТ!

Днес управителният съвет на "Екосдружение Връбница - Надежда" заедно със симпатизанти и природолюбители направи инспекция на Северния парк, разположен в районите Надежда и Връбница.
Заснетите картини са плачевни - изсечена е първокласна дървесина, надписана и приготвена за продан.
А днес в "zagrada" прочетохме следното:

"Сечта в Северния парк, за която алармира читател на "За града", е на болни дървета, съобщиха от общината. "Дърветата, които се изсичат са от мъртъв дървесен масив. Експеризата е направена от Столично дружество за защита на природата. 30 декара са болните дървесни видове, които трябва да се изсекат, за да не се разболеят и останалите", каза Любен Божков, директор на дирекция "Зелена система" в Столичната община."

Какви болни дървета, г-н Божков?
Май наблягате здраво на дървосекаческия бизнес, вместо да се грижите за зелената система в града.
Препоръчваме ви незабавно да спрете изсичането и да се захванете със залесяване!
А това столично дружество е поредното формирование, измислено за да изпълнява точно такива съмнителни експертизи и поръчки. И сигурно взима не малко пари от данъкоплатеца за своята обществено вредна дейност.

А реакцията на районния кмет на Надежда Димитър Димов беше абсолютно недвусмислена след подаването на сигнал и запитване на 8 юли. Още същия следобяд той набра те. номер на сдужението и изкрещя:
"Отде накъде ми искате тази информация, аз да не съм бюро справки! И кои сте вие, та ми задавате въпроси?"

Очевидно не само гората - и гражданите пречат на ... нечии далавери.










Фото: Екосдружение "Връбница - Надежда"

2 коментара:

Анонимен каза...

В "Справки" няма телефон на Столично дружество за защита на природата. Според мен от Дирекция "Зелена система" трябва незабавно да се поискат копия от: 1/текста на експертизата, 2/ разрешителното на Дирекцията и 3/протокола за самата сеч, по време на която е редно да има предствители на Дирекцията; 4/ оценката на т.нар. дървен материал и как се се продаде / оползотвори той. Добре би било да се поиска и информация какъв е принципът, съгласно който е избрано Сружението за..., а не друг орган (например Лесотехническия университет). Тъй като такива случаи има много и на различни места и в различни градове, трябва да се искат промени в нормативната база - местните наредби, а защо не и в ЗУТ и Закона за опазване на околната среда. Най-малкото да се внесе изискване за участие на гражданите и сдруженията им във вземането на решенията за подобни сечи. Мария Самарджиева, Съюз на специалисти по паркове и ландшафт в България

Анонимен каза...

поредното екопрестъпление в северния район на софия,сдруженията да поемат случая както трябва иначе оставаме без северен парк,а в този парк господа управници знаете ли колко деца са отгледани?