петък, 4 юли 2008 г.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТНОВО ИСКА МНЕНИЯ НА ГРАЖДАНИ ПРО-ФОРМА, КАТО НЕ СПАЗВА ОБЯВЕНИ НА СОБСТВЕНИЯ СИ САЙТ ПРОЦЕДУРИ И СРОКОВЕ

Национално движение "Екогласност"

член на "Приятели на земята интернешънъл"

Изх. № 07-04 / 04.07.2008

ДО: Кмета на Столична община Г-н Бойко Борисов

И С К А Н Е З А Н А М Е С А

от Национално движение “Екогласност”, представлявано от Петър Пенчев – зам.-председател и подкрепено от други граждански екологични организации и инициативни комитети

адрес за кореспонденция:София 1000, ул. Раковски 134, НД „Екогласност”, GSM: 0887525032

Уважаеми Г-н Борисов,

Във връзка с обявената процедура за извършване на консултации с интересуващите се за определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община”

Преди да е приключил срока за обсъждане на материалите по окончателния доклад „Бъдеща система за управление на отпадъците”, във връзка с извършваното в момента предпроектното проучване за проект „Управление на битовите отпадъци на СО” за финансиране от фондовете на ЕС, което бе обявено на 4 юни 2008 г. на сайта на Столична община /разпечатка - Приложение 1/. Съгласно обявата крайният срок за получаване на становища в Столична община е 4 юли 2008 г.

Незаконосъобразно преди изтичането на този краен срок, Столична община публикува на сайта си съобщение за извършване на консултации с интересуващите се за определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община” /разпечатка - Приложение2/, с което демонстрира, че не изчаква постъпването на всички становища на граждани и граждански организации в СО и така нарушава собствената си установена и обявена вече процедура.

С този акт на незачитане на общественото мнение, Столична община и конкретно Дирекция “Екология” за пореден път доказват, че обявените от тях процедури са про-форма, за „отбиване на номера” и че каквито и становища да биха се получили в общината , те не биха имали никакво значение за по-нататъшните решения по казуса с битовите отпадъци. С този маниер на формално провеждане на всички контакти с обществеността, СО затвърждава нашето убеждение за предрешеност на всички важни въпроси и за въвличане и използване на гражданите като параван за заблуждаване на европейските институции.

Имайки впредвид горните обстоятелства, НАСТОЯВАМЕ да издадете НЕЗАБАВНО аминистративен акт, с който да спрете изпълнението на процедурата, съгласно обявлението на сайта на Столична община от 27.06.2008г., до завършване на обявеното обществено обсъждане от 04.06.2008 г.

В случай, че не изпълните нашето искане за намеса, ще потърсим правата си като представители на засегнатата общественост в Съда.

Приложения:

Приложение 1.Разпечатка от обявлението на сайта на Столична община от 04.06.2008г.

http://www.sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=4&sub_open=31128&nxt=0


Приложение 2.Разпечатка от обявлението на сайта на Столична община от 27.06.2008г.

http://www.sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=4&sub_open=31742&nxt=0



А ето за 10 дена какво измислиха от общината, за да се "върнат в играта":

Екология и чистота СЪОБЩЕНИЕ
14.7.2008 г.


Във връзка с постъпили Искания с рег. № 1500-3247/04.07.2008г. от Национално движение „Екогласност” и рег. № 3200-3005(3)/10.07.2008г. от СНЦ „Еко Мрамор”, Столична община удължава срока до 18.07.2008г. за извършване на консултации с интересуващите се за определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община”.
Писмени становища и мнения се приемат на място в Столична община, на пощенски адрес: София 1000, ул. „Московска” № 33, по електронна поща на e-mail: ptraykov@sofia.bg, svmarkova@sofia.bg. За становищата изпратени на пощенския адрес на СО е валидна датата на входящия номер издаван от деловодството на Столична община.
Приложение:
Задание за обхват и съдържание на ДОВОС на инвестиционно предложение „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община”.



Приложение

Няма коментари: