сряда, 23 юли 2008 г.

ОТНОВО ЗАМЪРСЕНА С ХИМИКАЛИ ПРЪСТ ТРОВИ РЕКА БЛАТО И ПОСЛЕ - ИСКЪРА

Прочетохме във вестник "СОФИЯ -север" следното

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГРАЖДАНИТЕ НА ГР. НОВИ ИСКЪР

Уважаеми съграждани,
Сезираме ви от името на инициативен комитет на живущите в гр. Нови Искър, кв. Кумарица, за причинена на нашия град екологична катастрофа, а именно:
В периода от 10-30 юни 2008г. огромни камиони,пълни с воняща земна маса са извозвали същата в посока към летище "Доброславци", като са премнавали по улица "Летец", находяща се в кв. Кумарица, до военни жилища. Силно впечатление на съседите е направила нетърпимата миризма, която се е носела от камионите. Установихме, че извозената земна маса е силно токсична и е от бившия завод за производство на аналгин и антиперетици на "Фармахим", сега "Софарма"АД, намиращ се в кв. Илиянци. Този товар е около 60 000 до 100 000 куб.м. и е изсипан в местността "Меча ровина" на площ 15 дка в землището на с. Доброславци. Дерето, в което са изсипани токсичните отпадъци е част от коритото на река Червена река /Породин/, а чрез него промитите токсични вещества ще се влеят в р. Блато, а оттам в р. Искър и така по цялата отточна верига. Да не говорим за подпочвените води и реки, които текат отдолу... Бедствието става неконтролируемо. Съгласие за това нерегламентирано сметище е дала кметицата на с. Доброславци, пуснала докладна до кметството в Нови Искър, но не е посочила, че се касае за токсична земна маса, а само за земна маса, което не отговаря на истината.
Знаем, че Министерството на околната среда и водите има проект, изготвен от комисия на министерството и представители на "Софарма" АД от преди 5 години. В доклада на комисията изрично е посочено, че тази земна маса, която се е намирала под завода за аналгин в Илиянци, при нов строеж следва да бъде извозена и съхранена в специални железобетонни контейнери, като това е щяло да струва на "Софарма" АД тогава около 80 млн лева. Това не е сторено, но за сметка на това ние, живущите в гр. Нови Искър трябва да умираме, тъй като някой друг без наше знание и съгласие е предрешил за сметка на тези невложени пари нашия живот и този на децата ни.

ПРИКАНВАМЕ ВИ КЪМ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ!!!

Инициативен комитет:
Н. Чакърова, А. Лашев, Й. Йорданов, С. Йоданов, Ж. Виденова, Н. Йорданова, Н. Димитров, Ц. Точева и др.
За контакти: 0888438994, 0899901383


Няма коментари: