събота, 26 юли 2008 г.

Европейският съд в Люксембург: Гражданите на Германия имат право на чист въздух

„Тагесшпигел”: Германците имат право на чист въздух
26 юли 2008 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Гражданите на Германия имат право на чист въздух. Така започва увода към материала си от днес в. „Тагесшпигел”, който се позовава на решение на Европейския съд в Люксембург.
Съгласно решението „пряко засегнатите” лица ще могат при преминаването на минимално допустимите стойности на замърсяване на въздуха да поискат от държавните органи разработването на план за действие. Според европейското право, в сила от 2005 г., всички градове са задължени да предприемат нужните мерки за поддържането чист въздух.
В конкретния случай Европейския съд присъди правото в полза на лидера на „Зелените” Дийтер Йанечек, който вече може да иска предприемането на подобни мерки от властите. Причината за повдигането на иска бе, че Йанечек живее в центъра на транспортен възел в Мюнхен, където са отчетени най-големи количества вредни вещества на територията на Германия. В решението на Европейския съд обаче е записано, че не всички страни са задължени да „вземат нужните мерки”, така че изобщо да не се стига до преминаване на допустимите стойности. Въпреки това държавите са задължени „в кратки срокове” да предприемат действия за намаляване на допустимите стойности, като по този начин защитят до минимум интереса на засегнатите лица, отбелязва в заключение изданието.

Група ГЕО ще иска това решение на Европейския съд в Люксембург да се прилага като съдебна практика при воденето на екологичните дела И в България.

2 коментара:

Анонимен каза...

А гражданите на България нямат ли право на чист въздух?

ГРУПА ГЕО grupa geo каза...

За гражданите на България си зависи от гражданите ... и от лидерите на екоорганизациите.