неделя, 18 март 2007 г.

НУЖНИ ЛИ СА НЕБОСТЪРГАЧИ НА СОФИЯ?

ОБРЪЩЕНИЕ ОТ АРХ. ВЕНЕТА КАЛЧЕВА
ОТ ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС „ЯВОРОВ”

Уважаеми съграждани,

Взимам думата, защото съм архитект, родена съм в София, живея в комплекса, с други думи: мен ме е грижа за града и квартала!!!!

Вероятно не всички знаят, че предисторията на днешното събитие започва от средата на 2005г. От тогава са първите жалби на живущи в бл.73 срещу бъдещите строителни намерения на „Интернешънъл Кепитъл Груп” да строи многофункционална сграда на мястото на ресторант „Ропотамо”. Създава се Инициативен комитет. Събират се няколкостотин подписа под декларация срещу преструктурирането на комплекса.Комитетът прави достояние този своеобразен „референдум” на всички възможни инстанции, като се започне от Народно събрание и се завърши с Районна администрация.

През месец юни в салона на кино „Влайкова” беше проведено обществено обсъждане на тогава още неприетия закон и проект за Общ устройствен план на София и за неговото отражение върху нашия комплекс. Тогава едно от решенията на Общото събрание беше да бъде започната процедура по обявяването на комплеска за групов паметник на културата заедно с индивидуалните паметници – ресторант „Ропотамо” и сладкарница „Феята”. Отново под заявление за запазване целостта на комплекса са събрани няколкостотин подписа.

В процеса на събиране на необходимата за целта документация и благодарение на личната инициатива на наша съгражданка се добави и становище на БАН за това, че в междублоковите пространства съществуват 78 ценни дървесни и храстови видове - достойнство, с който може да се похвалят само Парк „Врана” и Борисовата градина.

Събраната документация беше внесена в Министерство на културата на 10 август миналата година. В края на същия месец ни прие и министърът на културата проф.Стефан Данаилов. Завършвайки разговора той каза, че е най-лесно да ни каже „не”, но да видим дали не е възможно „не” –то да бъде „да”.

Междувременно към документацията бяха добавени още ценни становища на специалисти и институции в подкрепа на каузата.

В края на месец октомври се е състояло заседание на НСОНПК под председателството на проф. Божидар Димитров. За наше огромно учудване и съжаление, след доста формално обсъждане на предложението на ИК”Яворов”, съветът е отложил окончателното си решение до изработването на общи критерии за сгради на модерната архитектура. Сами разбирате, че процедурата по обявяването на комплекса и „Ропотамо” за паметници на културата още не е приключила.

На 12 март, понеделник, в съответствие с изискване на закона, беше проведено формално обществено обсъждане на внесен ИЗРП и РУП за кв.9. Някой от вас разбра ли? И да беше разбрал, щеше ли да присъства в 10 ч. в работен ден? Не се укорявайте - и да бяхте разбрали и да бяхте поискали да присъствате, това беше невъзможно да се случи в заседателната зала на Район „Слатина”, пълна с клакьори на заинтересованите собственици на „Ропотамо”. Това некоректно проведено обсъждане даде ход и на обявяването на ИЗРП и РУП за кв.9 още същия ден. Текат две седмици срок по закон, през което време заинтересованите лица могат да внесат възражения по него.

Какво обаче се случва? Още на следващия ден започва събарянето на сградата на „Ропотамо”.

Аз лично не допускам този път собствениците да действат незаконосъобразно. Та нали законите са направени така, че да обслужват именно тях и подобните им. Та нали цялата държавна администрация работи за тяхното прилагане! Но питам, от морална гледна точка, това беше ли коректно срямо обществото, сред което те смятат да се наместят с претенциозната си сграда? С този акт те манипулират общественото поведение в тяхна полза. С този акт те демонстрират незачитане на общественото мнение на живеещите в квартала.

Драги съкварталци, нека никой да не си прави илюзии: процесът на преструктуриране на квартала е в ход. ”Ропотамо Плаза” няма да остане само прецедент. Тази свръхмодерна сграда няма да понесе около себе си нашите 4-5 етажни блокчета, строени в средата на миналия век. Идва ред на сладкарница „Феята”. След това следват любимите ни градинки и накрая - старите сгради. Няма да е далече времето, когато от днешния ж.к. „Яворов” ще остане само спомен.

С други думи - управата на София си остави ж.к.”Яворов” за десерт!

При други обстоятелства, при една друга държава, при столична управа, която е загрижена за гражданите си, а не единствено и само за крупния капитал, нещата биха могли да се развият в друга посока. Комплексът има нужда от инвестиции в обновяване на инфраструктурата, в саниране на сградния фонд, в опазване на зелената система. Защо Общината не инициира проекти за кандидатстване за европейски фондове по линия на културата и екологията? Защото бъдещето на комплекса е предопределено. И то не в наша полза!

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1022397

http://www.cash.bg/2007/br16-07/glavna.html


1 коментар:

Анонимен каза...

За такива сгради изисква ли се ОВОС?

А изплащат ли се обезщетения на съседите за сянката, която ще хвърля небостъргачът върху тях?
Сигурно доста пари ще излезе...