неделя, 18 март 2007 г.

ДЕЛО ВЪВ ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СРЕЩУ ИЗГАРЯНЕ НА МЕСОКОСТНО БРАШНО БЕЗ ОВОС



Национално Движение Екогласност

Член на Приятели на Земята Интернешънъл

Съобщение за медиите 18-03-2007

Ще се изгарят ли у нас хиляди тона опасно брашно?

Стар договор за експериментално изгаряне на месокостно брашно в пещите на ТЕЦ във Варна и Русе е имало през 2002 г., но от енергийното ведомство тогава не са получили положителен отговор за ОВОС(оценка за въздействието върху околната среда). Освен от България, се е предвиждал и внос на опасния отпадък от Германия.

Когато в началото на 2006 г. четири независими лаборатории доказаха, че едно 20-годишно ирландско месо е канцерогенно и целият нелегален внос бе унищожен в екарисажите, остана страничен продукт – канцерогенното месокостно брашно. Докато в Гърция изпълняват регламента на Европейския съюз и депонират опасния отпадък, след като се примеси с пръст – в България министрите на земеделието и горите Нихат Кабил и на околната среда и водите Джевдет Чакъров се договориха в началото на м. септември 2006 г., за експериментално изгаряне на 40 тона месокостно брашно в „Кремиковци” АД, но без процедура по ОВОС.

Тогава Националното движение „Екогласност” и Група граждански екологични организации се обърнаха със спешно искане за намеса от компетентния държавен орган МОСВ за спиране на опасните експерименти и провеждане процедура на ОВОС с участието на обществеността, съгласно Конвенцията от Орхус, което не бе чуто от екологичното министерство и след подадената жалба от природозащитниците срещу мълчаливия отказ,

на 19-03-2007 г.(понеделник) от 09-00 ч. ще се гледа във Върховния административен съд дело 11926 срещу министър Чакъров.

НД” Екогласност” напомня, че след 2008/2009 г. в Европа влиза в сила забрана за всякакво изгаряне на опасни отпадъци, тъй като е доказано, че отделяните над 180 вида отрови замърсяват околната среда и представляват значителен риск за сериозни болести при човека:

- рак на съединителната тъкан, на белите дробове и на черния дроб;

- заболявания на дихателните пътища; - сърдечни проблеми; - алергии;

- нарушения на имунната система; - вродени аномалии.

Само преди един месец доц. Жеко Байчев – генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба, съобщи за подписан договор за влагането на 1,5 милиона евро в инсталации за изгаряне, които от началото на м. юни т.г. да поемат по 40 тона на ден.

Като се знае, че в България има до сега събрани над 4 000 тона, можем само да гадаем за колко ли пари ще се полакомим да спечелим от тоновете месокостно брашно (посочено изрично в Приложението към новата Наредба 46 за общите ветеринарномедицински изисквания при внасяне на суровини и храни от животински произход, в сила от 01-10-2006 г.), което ще внесем и изгорим в България, преди да влезе директивата, защото навсякъде в Евросъюза са разбрали, че в този опасен отпадък са запазени носителите на заразата „луда крава” заявява Петър Пенчев – зам.-председател на НД „Екогласност”.

И добавя: „ Дали е нормално в България държавата да се грижи само за животните(със заповед министър Кабил е забранил от 01-01-2006 г. използването като храна на месокостното брашно)? Няма ли други министри да се погрижат за околната среда и за здравето на хората, като забранят планираното опасно изгаряне? Какво ще каже утре независимият български съд за липсата на ОВОС, съгласно Конвенцията от Орхус?

********************

За повече информация:

Петър Пенчев - 0887525032


http://www.focus-news.net/index.php?id=n556765

За повече информация:

Петър Пенчев - 0887525032

Няма коментари: