неделя, 10 юни 2007 г.

МОСВ НА СЪД ЗА СОФИЙСКИТЕ БОКЛУЦИ

Съобщение за медиите 10-06-2007

Еколози съдят МОСВ за софийските боклуци

Президентът Буш ще донесе ли днес в София и грижата на Г-8 за природата?

На 11-06-2007 г. /понеделник/ от 9-00 ч., Тричленен състав на Пето отделение от Върховния административен съд ще гледа дело № 4478/2007, с което Национално движение “Екогласност”, Инициативен комитет-Мрамор, Сдружение “Нови хан-европейско селище”, Eкосдружение „Връбница-Надежда” и Граждански комитет за защита здравето и живота на хората и опазване на живата природа съдят Министъра на околната среда и водите за неговия мълчалив отказ да санкционира Столична община заради неподаване на Заявление за Комплексно разрешително за депата, наречени площадки за съхранение на битови отпадъци, в Район “Кремиковци” и ЖК “Дружба”. Срокът за тази екологична оценка е изтекъл на 31-12-2006 г., съгласно Закона за опазване на околната среда

Снежинка Цветанова, председател на Инициативен комитет-Мрамор, припомня: „От Програма ДЖАСПЪРС още на 14-03-2006 г. предупредиха, че откритото балиране и съхранение на отпадъците, изложено на климатичните промени, ще представлява риск и за здравето на населението, което е липса на съответствие със законодателството за околната среда. Тази констатация на евроекспертите ни кара да търсим правата си като граждани в Съда.

Огнян Чипев – председател на Сдружение “Нови хан-европейско селище”, набляга върху двете хармонизирани с Европа наши Наредби, от които „площадките за съхранение” се определят като „депа”, когато се експлоатират за срок, по-дълъг от една година.

При това за две години столичани платиха над 70 милиона лева за напълно излишното балиране, защото всички видяха с очите си по телевизията как балите ги разкъсват и газят с булдозерите на сметището край с. Цалапица. Столична община е била длъжна да изгради т.нар. „временни площадки” съгласно строгите изисквания за депа, за да не се допусне замърсяването на жилищните райони от отделящия се от боклука мръсен инфилтрат.

Веселин Димитров, председател на Eкосдружение „Връбница-Надежда”, изразява недоволство от мълчанието на МОСВ, което като Компетентен орган отдавна е трябвало да наложи сериозно административно наказание на Бойко Борисов. И добавя: „Докато столичният кмет се занимава единствено с партийното строителство на ГЕРБ, софиянците от Дружба и Кремиковци си миришат боклуците, а цяла София недоумява защо сега пък нови 47 милиона лева ще се вземат от джоба й, за да се дадат на някоя фирма-консултант и защо с нови 16 месеца ще се отложи избора на решение. И излишното балиране ще си продължава...”

Петър Пенчев - зам.-председател на Национално движение “Екогласност”, пита дали президентът Буш ще донесе днес в София от върха на Г-8 ясно изразената обща грижа за световната природа и можем ли да очакваме от българския съд да признае, че гражданите и еко-организациите имат правен интерес по въпросите за околната среда, или отново този съд ще откаже да се занимава по същество с екологичните дела на гражданските организации срещу държавата, като ще прекрати и това дело.”

След една седмица съдебният маратон на екозащитниците продължава - в Софийски градски съд ще бъде друго тяхно дело - тогава против кмета Бойко Борисов, за прекратяване на нарушените договори с операторите и за спиране на парите за противозаконното балиране, както са го нарекли и от Програма ДЖАСПЪРС на Европейската комисия още преди една година.

Екологичните организации знаят, че природата няма граници и са решени да отнесат жалбите си пред Европейската комисия, ако получат отказ от правосъдие и от последната съдебна инстанция на България - Петчленният състав на Върховния административен съд.


Отразяване в други медии


Няма коментари: