понеделник, 25 юни 2007 г.

НОВИНИ ОТ СЪДЕБНИТЕ ЗАЛИ

Днес в Софийски градски съд се проведе четвъртото поред заседание по делото на инициативни комитети и граждански сдружения срещу РИОСВ-София по жалба от януари 2006г., оспорваща законността на площадката за балиране на твърди битови отпадъци в землището на квартал Требич.
След окончателно окомплектоване на преписката от страна на РИОСВ ,/нещо което не бе извършено до този момент и забави делото с половин година/, и след като Прокурорът по делото счете жалбата за основателна, очакваме развръзката на казуса с конкретната площадка.

А законността на балирането като метод, качеството на балите, които цъфтят и връзват чушки и домати за пазара, и по-нататъшната одисея на балираните отпадъци из страната /а може би из чужбина/ са предмет на други съдебни дела.

Колкото за начина, по който се вземат решения за близките 20-30 години в сферата на отпадъците, той е толкова гнил, колкото даже в Дания не си представят, още по-малко в Oрхус.*

*Тук предлагаме едно четиво за общинари, министри и изобщо всички служители в държавната и местна власт, като предпоръчваме то да им стане настолно. За една Коледа раздавахме въпросната книжка
с Орхуската конвенция в Столична община, но със съжаление всеки ден установяваме, че още не са я и прелиствали даже.

2 коментара:

Ognyan Chipev каза...

Действително, когато властимащите у нас започнат да зачитат и прилагат ефективно клаузите на Орхуската конвенция ЗА ДОСТЪПА ДО ИНФОРМАЦИЯ, УЧАСТИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ПРОЦЕСА НА ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ И ДОСТЪПА ДО ПРАВОСЪДИЕ ПО ВЪПРОСИ НА ОКОЛНАТА СРЕДА, чак тогава гражданското общество би повярвало, че има свое афтентично управленско представителство. За съжаление практиките в момента показват съвсем друго, откъдето логично следва и нашето недоверие към управляващите.

Анонимен каза...

Орхуската конвенция е трън в очите на всички, които искат да правят пари за сметка на околната среда и на здравето на други хора. Даже и да я знаят, предпочитат да се направят, че не са чували за нея /не че незнанието на закона оневинява/. "Обществен интерес","гражданско общество", "прозрачност"- тези понятия са мръсни думи за тях.
А за дуната "ВЪЗМЕЗДИЕ" да са чували?
Щото ние я наблюдаваме как се материализира в действителността.