понеделник, 11 юни 2007 г.

БОЙКОТ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА ДОКЛАДА ПО ОВОС ЗА ХРАНИЛИЩЕТО ЗА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ

Съобщение за медиите
10-06-2007г.

Защо жителите на селата Нови Хан, Габра и Крушовица отказаха да присъстватна организираното от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП „РАО”) обществено обсъждане на Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение за изграждане на нови инсталации за преработка и съхранение на радиоактивни отпадъци на площадката на Специализирано поделение "ПХРАО - Нови Хан"

На 10.06.2007г. от 18.30ч. в Читалището на с. Нови Хан трябваше да се проведе обществено обсъждане на доклада по ОВОС на инвестиционно предложение за изграждане на "Гореща камера", "Цех за преработване на ниско - и средно активни отпадъци", "Цех за преработване на високо активни закрити източници" и "Склад за съхранение на кондиционирани източници" на площадката на ПХРАО "Нови Хан". Организатор на обсъждането бе Възложителя ДП „РАО”.

След като жителите на с. Нови хан в продължение на един месец се запознаваха с доклада по ОВОС, днес, силно обезпокоени от това ново инвестиционно предложение, те се събраха на площада пред Читалището, еднозначно и недвусмислено да изразят и заявят своето пълно несъгласие с неговата реализация. На този спонтанен протест, изразяващ се в нежелание новоханци да влязат в залата за обсъждане, се присъединиха и жителите от съседните населени места, като селата Габра, Крушовица, Гара Елин Пелин, Мусачево, град Елин Пелин, граждани от столицата и от голяма София, както и гости от различни краища на България.

Оформилият се спонтанен протестен митинг бе открит от Огнян Чипев - председател на Сдружение "Нови Хан - Европейско селище", който припомни на присъстващите, че аналогични протести на гражданското общество са започнали още през 2004г., след което жителите на с. Нови Хан са провеждали нееднократно събрания, митинги, шествия, пресконференции, кръгли маси и др., в знак на несъгласие с предвижданото изграждане на нови инсталации в Хранилището за радиоактивни отпадъци от тогавашния оператор на хранилището – Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН. През 2005 година е било заведено, също така, и дело във Върховен административен съд (ВАС), но Жалбата е била отхвърлена като неоснователна. Освен това, г-н Чипев напомни, че и днес новоханци, не искат нищо по-различно от това, което са искали през последните три години, а именно да се изпълнява приетата пред 2004 година националната Стратегия на Министерски съвет, съгласно която ПХРАО "Нови Хан" следва да бъде закрито през 2015 година. Г-н Чипев сподели с присъстващите на площада, че в предлагания за обсъждане ДОВОС има данни за налични замърсявания с тритий, както в района на Хранилището, така също и извън него в естествения водоизточник „Кръстеви кладенци”. Това замърсяване е показател за нарушаване на съществуващите природни и инженерни бариери и хранилищните единици.

Симона Георгиева Сдружение "Нови Хан - Европейско селище", обърна внимание на присъстващите, че в Доклада е записано, че Хранилището е изградено върху водоносен хоризонт и при наличните през последните години наводнения нивото подземните води неминуемо се покачва на, което води до реална опасност от замърсявания в близките населени места. Също така та спомена, че ПХРАО "Нови Хан" е изградено в една от най-силно земетръсните зони за България, което също води до опасения в населението.

Петър Пенчев – зам.-председател на НД "Екогласност", сподели с протестиращото население, как губернаторите на два щата на САЩ са защитили хората от населените места и не са позволили там да се съхраняват радиоактивни отпадъци. И тъй като населението в Нови Хан, не е получило такава защита нито от Областният управител, нито от Общинския съвет и Кмета на Община Елин Пелин, то гражданското общество е било принудено да се защитава само. Г-н Пенчев отбеляза също така, че направеното инвестиционното предложение е противозаконно, тъй като същото е грубо нарушение на националната Стратегия на Министерски съвет, понеже с него се предвижда изграждането на нови съоръжения включително и за погребване на високо активни и дълго живеещи РАО и то в непосредствено близост до селата Нови хан, Габра и Крушовица, както и до милионна София.

Мая Томова от село Гара Елин Пелин обърна внимание на присъстващите за записания в Доклада факт, че е налице неминуемо замърсяване на района вследствие извършваното до 1994 година инцидентно източване в канализацията и попивната септична яма на събраните в цистерните отпадъчни води от преработката в Хранилището.

Бойко Пешев – председател на Инициативния комитет „Нови хан без РАО” заяви пред събралото се гражданско общество, че прехвърлянето, края на миналата година, на нови 192 дка като собственост на ДП „РАО” ясно говори за намеренията на държавното предприятие да разширява дейността си над Нови хан, а не да я приключва и закрива Хранилището, съгласно Стратегията на МС.

Председателите на Инициативните комитети на селата Мусачево и Горни Богров изразиха своята съпричастност и пълна подкрепа на протестиращото засегнато население от община Елин Пелин и споделиха пред събраните граждани как те са водили битка срещу отварянето на незаконната площадка за балирани битови отпадъци в близост до населените им места и как са успели в тази не лека битка благодарение на своето постоянство в устояването на конституционното си право на живот в чиста природа.

След споделени мнения, населението единодушно препотвърди решението, че не желае да участва в каквото и да било обсъждане на този ДОВОС, след което учтиво помоли представителите на ДП „РАО”, на ПХРАО "Нови Хан" и поканените от тях експерти да освободят залата на Читалището и да си тръгнат от Нови хан.

Г-н Борис Пеков - изпълнителен директор на ДП „РАО”, както и служители на Хранилището, помолиха г-н Ангел Малчев - кмет на с. Нови Хан, да им издаде писмен документ за днешното събитие. Г-н Малчев, написа собственоръчно и подписа Констатация, в която посочи, че на 10.06.2007г., в 18:55 часа е констатирано, че не се е провело Обществено обсъждане поради отказа на населението да присъства в залата, определена за неговото провеждане.

Накрая, в 19:35 часа, след като гостите то ДП „РАО” и поканените от тях експерти освободиха залата на Читалището, събранието беше разпуснато, като бяха приканени присъстващите, неподписали до този момент организираната протестна подписка, да го направят.


Инициативен Комитет „Нови хан без РАО”
СНЦ „Нови хан – Европейско селище”


http://grupa-geo.blogspot.com/2007/05/blog-post_1742.html

4 коментара:

Stoil Stoilov каза...

БРАВО НА НОВО ХАНЦИ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е НЯКОЙ В ТАЗИ СТРАНА ДА СЕ ОПЪЛЧИ НА ТАЗИ КОРУМПИРАНА И БЕЗОЧЛИВА СИСТЕМА

С ВАС СМЕ

Анонимен каза...

Това не са хора от Нови Хан а агитка докарана с автобуси от София. Битката не е за отпадъци а за пари и терени.

Ognyan Chipev каза...

Г-н/Г-жо Анонимен,
Явно не Ви стиска да заявите тази лъжа подписвайки се с Вашето име. Лично аз съм в нещата от самото начало – 10.12.2004г. и съм свидетел на какви ли не още лъжи към чистата гражданска и неподкупна позиция на протестиращите новоханци и всички чези, които ни подкрепят, а те са много и са от цялата страна. Зная също, че на всички нива има такива, на които не им харесваме и им пречиме – точно те искат да злоупотребят с пари и терени. Какво да се прави, ние никъде не сме отишли, а си пазим домовете, децата, гората и живота си. И това го правим без пари, даже всеки от нас заделя свои средства и време за да продължаваме до успешен край –> Нови хан без РАО и гората за новоханци.

iliev каза...

G-n Chipev, jiveq v chujbina, zanimavam se s razlichni proekti kym ES. Iskreno se interesuvam ot opazvaneto na prirodata v BG, v tozi sluchaj s bydeshteto na PHRAO Novi Han. Kak bih mogyl da se svyrja s Vas ili Komiteta na grajdanite ot Novi Han za poveche informaciq otnosno poziciqta Vi? yasso2k@yahoo.com - tova e moj e-mail za vryzka.