неделя, 2 септември 2007 г.

"БЕЗСМЪРТНАТА" ИДЕЯ НА ПОКОЙНИЯ БИВШ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА АБРАШЕВ

Снимки: Софийски университет

Работниците в оранжериите вече вадят огромните кактуси от градината.

Тежките палми се изнасят с мотокари













Фото: в. Дневник

Още информация за градината



ПЕТИЦИЯ за запазване на Ботаническата градина


А ето къде било заровено кучето/в. Дневник,2 септември/:


Дворецът в Балчик привлича планове за "облагородяване"

Заваляха обещания, че няма да се строи много

от Лили Границка, Спас Спасов

Пустеещите около 120 дка в ботаническата градина в Балчик се предвижда да се превърнат в атрактивна туристическа зона, като на две трети от нея се възстановят съществувалите някога лозови масиви, съобщи главният архитект на София Петър Диков. Той е автор на проекта за подробен устройствен план на спорните 200 дка, които предизвикаха война между Министерството на културата и СУ "Св. Климент Охридски" след решението на правителството.

В края на август кабинетът постанови близо 184 дка да бъдат предоставени за стопанисване на ведомството на министър Стефан Данаилов, а останалите 11 дка - на Софийския университет.

Планът е изработен още през 2004 г. по поръчка на Министерството на културата по времето на Божидар Абрашев. Той обаче не е влязъл в сила, защото е бил отхвърлен от общинския съвет на Балчик. Проектът предвижда строеж на 59 двуетажни къщи, три басейна, три тенис корта, амфитеатър и винарна с лозов масив. И сега, ако отидете в северозападната част на парка, ще видите, че е запустяла, неподдържана и осеяна с магарешки тръни, каза арх. Диков. Той посочи, че с реализацията на проекта територията ще бъде укрепена, защото две трети от нея са свлачищна зона.

Инициатор и двигател на възстановяването на територията на двореца в Балчик е директорът на комплекса Тошко Гяуров, каза Диков. Гяуров гарантира, че имотът няма да бъде гъсто застроен, както се случи по Южното Черноморие. Според него това не може да стане, защото комплексът е паметник на културата, а територията е обявена за защитена.

Все още никой не е заявил публично намеренията си към парцела. Разследване на в. "Труд" обаче намеси името на простреляния Манол Велев. Връзката е участието му в управлението на сдружение "България - завинаги" заедно с Александър Малчев, съпруг на Невяна Малчева, която пък е началник на кабинета на министъра на културата Стефан Данаилов. Преди години именно Малчев представи идеята за строителство около двореца в Балчик.

Веднага след избухналия по този повод скандал проектът беше спрян, а територията обявена за защитена. Тошко Гяуров не отрича, че има интерес към мястото, но обещава, че каквото и да се случи върху тази земя, то ще бъде "обществено приемливо". Лесотехническият университет в София вече е изработил план за развитието на исторически парк край двореца.


ФАКТИ за ботаническата градина

Източник: в. Монитор, 28.08.07г

Универистетската ботаническа градина бе с обща площ от 65 дка. В се отглеждат около 2000 вида растения, принадлежащи към 85 семейства и над 800 рода. Една от големите атракции е колекцията от едроразмерни видове кактуси, която е втората по рода си в Европа, след тази в Монако.
1924 г.
Започва строежът на двореца в Балчик с ботаническа градина по заповед на румънската кралица Мария.
1955 г.
Създават Университетската ботаническа градина в Балчик на територията на парка в бившия летен кралски дворец.
1970 г.
Румъния и България подписват спогодба по силата на която Двореца в Балчик става държавна собственост.
1998 г.
Министърът на културата Емма Москова получава акт за публична държавна собственост и върху терените на градината издаден от областния управител Добрин Митев.
1999 г.
Университетът и АПК "Двореца" подписват споразумение за подялба на средствата от входни билети, но то се спазва само една г..
23 август 2003 г.
Започва събирането на входна такса на две отделни каси - едната на министерството, а другата на университета.
25 май 2004 г.
Разглежда се устройствен план за изграждане на Център за култури и религии, внесен от Министерството на културата, без да е съгласуван с община Балчик и Министерството на околната среда и водите. Предвижда се построяване на 59 двуетажни къщи, 3 басеина, 3 тенис-корта, амфитеатър за 1000 души и винарна с лозов масив.
20 юли 2007 г.
Софийският университет е въведен от съдия-изпълнител във владение на две помещения в Ботаническата градина, заемани от комплекс “Двореца". В полза на университета има издадени още 5 изпълнителни листа и е присъдено изплащане на 300 000 лева
23 август 2007 г.
Министерският съвет разделя комплекса "Двореца". Министерството на културата получава 183 дка от парка, заедно с всички сгради и съоръжения. На висшето училище се предоставя разсадник и стопански двор с площ 11 декара.

Местят 60-годишни палми заради министерски паркинг

Ива Димитрова, в. Монитор, 28.08.07


60-годишни палми бяха преместени в градината на Двореца в Балчик, заради изграждането на паркинг.
Точно в 10 часа вчера ботаниците на университетската градина в Балчик натовариха на трактори и мотокари 60-годишните палми и ги прибраха, защото на тяхно място трябва да бъде организирано място за паркиране на министерството на културата. Това съобщи за "Монитор" шефката на ботаниците Ина Манчева. Повече от 50 растения, разположени от двете страни на главната алея, вече са прибрани в оранжерията на Софийския универистет, където никой няма да ги вижда, обясни тя.
Така вече се освобождава място за паркиране на колите на служителите на "Двореца" и на Министерството на културата, които цяло лято си вряха автомобилите под палмите, защото нямало места от почиващи, коментира ръководителката на ботаниците Ина Манчева.
"Ако се изпълни разпореждането на Министерски съвет, това означава да изкореним всичко, което е създавано в продължение на 50 години от ботаниците: летните цветя, екзотичните дървета, кипарисите", каза още Ина Манчева. "Кипарисите са засадени от ботаниците през 60-те години на миналия век и са донесени от резиденцията на владиката като млади фиданки.
Сред колекцията от екзотични растения са бонбоненото дърво, каучуковото дърво, японската мушмула, дървото лале, книжното дърво, гигантската метасеквоя, коментира Ина Манчева.


Община Балчик започнала реставрацията на комплекса

ТОДОР ГОСПОДИНОВ, в. Монитор, 28.08.07г.
Община Балчик първа започна реставрацията на основни сгради в Двореца още през 1993 година. Това заяви вчера директорът на Историческия музей в града Дарин Канавров. Кметът на Балчик по това време Станко Станков подписа договор за управление на комплекса "Двореца" с тогавашния министър на културата Елка Константинова и общината го стопанисва в продължение на няколко години, поясни Канавров пред репортер на "Монитор".
През този период са възстановени и консервирани кралската резиденция и параклиса във вид, в който и досега се поддържат за посещение от туристите, каза историкът. Още повече, че много данни за това как целия архитектурен паметник е издигнат преди 80 години с труда на местните хора.
Балчиклии имат опит, нагласа, отношение към Двореца и мисля, че е редно той да бъде стопанисван от общината с помощта на експерти по ботаника и архитектура, заяви още Канавров.


1 коментар:

Анонимен каза...

Няма да строим много: само 59 щури къщета/двуетажни/, няколко тенис-корта, игрище за голф/ че ще се снима нова версия на Агата Кристи- "Убийство на игрището за голф", един древен амфитеатър/ ще ударим от земята Епидавъра, може и Колизеума, може и гладиаторски битки с тигри да организираме/много е културно/, едно лозово масивче вместо изгражданата почти столетие сбирка от редки ботанически видове/и лозарството си е културно-еееех ,какви вакханалийки ще завихрим! Ум да ти зайде от винено опиянение!