петък, 8 февруари 2008 г.

ТЕЛЕВИЗИОННО ПРЕДАВАНЕ ЗА КАРИЕРАТА НА ЦЪРНА БАРА В СТОЛИЧНА ОБЩИНА

В неделя, 10 февруари по Нова телевизия в предаването "На чисто" от 11:30 ще бъде излъчено журналистическото разследване по проблема с поисканата от "Кариери за чакъл и пясък-България" ЕАД концесия в село Мрамор, Столична община.

http://www.btcpromedia.org/?softech=broadcast&item=155



В района на язовир Мрамор са установени 181 вида птици, от тях 175 вида са защитени по ЗБР, 43 са включени в Червената книга на България, а 48 вида са включени в Приложение 1 на европейската Директива за птиците(79/409).

Исканата концесия е за 354 000 кв. м. площ и за добиване на 5 млн куб. метра чакъл и пясък годишно в продължение на 20 години.

След изтичане на тези 20 години ще бъдат изгребани 100 000 000 куб. метра чакъл, пясък, пръст и глина и ще се образува кратер, дълбок около 30 метра на входа на селото.
Този кратер своевременно ще бъде запълван със строителни отпадъци - бетонови блокове, хоросан, тухли, фаянсови плочки, асфалт.

Ние питаме:
Защо досега Министерството на околната среда и общината по никакъв начин не стимулират рециклирането на строителни отпадъци за повторно влагане при строежа на пътища, площади и т.н.?
Защо не е въведено изискване всеки оператор на сметище за строителни отпадъци да притежава трошачна машина и да рециклира докараните му срещу заплащане строителни отпадъци. Така той ще може още веднъж да спечели от тях, като ги продаде за повторна употреба.
Защо при рушенето на сгради не се въведе забрана за изкарване на строителни отпадъци ? Трошачните машини са подвижни съоръжения - разделяне на строителните отпадъци по видове, натрошаване и от разрушения обект ще излезе суровина, годна за пазара. Това се прави в нашата мегадържава Европа.

Всичко е въпрос на организация, на добро желание и, разбира се, на компетентност у "компетентните" органи.

СНЦ "ЕКО МРАМОР"

1 коментар:

Анонимен каза...

Prez 1999 godina biah v USA.
Taka se sluchi che triabvashe da patuvame s kola ot Cikago do South Bend (indiana)
Na okolo 50 km sled Cikago magistralata mina pokraj nesho koeto i az ne moga da ti opisha.
Prilichase na otkrit rudnik s dalbochina m/u 100 do 300 m (!) i razmeri 5 km/3km.
Pitah moia domakin kakvo e tova i toi mi kaza ce towa e zona zabranena za distap poneze e bivsha kariera za inertni materiali i sled kato e izcherpana nikoj ne iska ( a i ne mozhe ) da rekultivira tezi tereni. Nikoj ne zhiveeshe tam v rastoianie na 10 km zashoto prosto danoto e palno s zablateni vodi koito mirishat i ima mnogo komari. Taka che hich ne im viarvam na tezi kyrtici. Kak ste rekultivirat Studena ili Gabra?