понеделник, 29 октомври 2007 г.

ТАКА Е НАВСЯКЪДЕ У НАС - НАРОДЪТ ПРОДАВА НИВИ, ПИЕ, ПЕЕ И ЩРАКА С ПРЪСТИ ПО КРЪЧМИТЕ, ПОСЛЕ ПОТРОШАВА НОВОТО СИ BMW И ПАК МИСЛИ КОЯ НИВА ДА ПРОДАДЕ

От Нетинфо:Ройтерс: Бумът на бизнеса с имоти в България е за сметка на околната средаЦената включва също корупция, незаконни сделки с имоти и строежи на ски писти, в които са замесени местни представители на властта и предприемачи, пише агенцията
29.10.2007

Гражданите на Банско продават земите си, за да купуват скъпи коли и да подменят обзавеждането си от комунистическата ера. Това пише агенция Ройтерс в материал, посветен на бума в бизнеса с недвижимо имущество в България и последствията от него.

Същото важи и за други планински курорти, както и за българското черноморско крайбрежие.

1 | 2

Чужденци купуват евтини къщи, с което вдигат цената на курортните и селскостопанските земи до 250 евро за кв.м при само 20 евро преди пет години.

Но този растеж си има цена. Някога идиличното малко градче с павирани улици и традиционна архитектура сега не може да се познае.

В момента то е наблъскано с бетонни хотели. Пътищата са унищожени, инфраструктурата е недостатъчна, а натиска над водните запаси расте.

Десетки стари ръмжащи камиони превозват бетон и тухли по неасфалтирани пътища до никнещите като гъби нови райони на Банско. Прах и огромни кранове развалят гледката към планината.

"Нашето красиво Банско е съсипано. Вижте всички тези блокове и сгради", казва 83-годишната Данка Спасева, което е живяла в градчето през годините на войната и по време на социализма.

Цената включва също корупция, незаконни сделки с имоти и строежи на ски писти, в които са замесени местни представители на властта и предприемачи.

"Корупцията е неистова. Държавата абдикира от функциите си да оказва контрол и да прилага закона", казва Иван Сирлещов, член на местна гражданска организация за борба с корупцията.

"Банско се застрои по много варварски и безобразен начин. Няма никакво градско планиране", добавя той.

Историята на градчето в Пирин е миниатюрен модел на бума в търговията с имоти по планинските курорти и крайбрежието на България, където корпоративните апетити растат, а законите, наредбите и опазването на околната среда често се пренебрегват.

Ето как Агенция "Фокус" интерпретира темата

Няма коментари: