сряда, 17 октомври 2007 г.

ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗПЛАЩАТ САНКЦИИ ЗАРАДИ НЕКАДЪРНИ УПРАВНИЦИ. ОВОС "парче хартия" ли е - да каже Бойко Борисов

Площадките за балиране са оценени от Брюксел като най-големия екологичен гаф на българските власти
Повече - в "Mediapool"

Съвсем очаквано от Брюксел дойде новината за санкциите, които всички българи чрез данъците си ще плащат за неспазване на поети ангажименти от страна на управниците ни в новата мега-държава, от която България е част - Европейския съюз. Несериозно звучат подхвърлени фрази от сорта на: "Остави ги тези от Европа-та!" или "Писна ми от международен натиск!" . Крайно време е да осъзнаем, че ние се стремяхме да станем част от това демократично общество в Нова Европа, но бяхме и още сме далеч от правилата. Поставиха ни условия, отговорихме криво-ляво на тях с уговорката /Договорът за присъединяване /, че ще изпълним още редица условия в определен срок.
Оказа се обаче, че нашето правителство има съвсем ганьовско-андрешковско разбиране за договореностите, пък били те и международни - "А-бе, те да ни приемат, пък ние ще си караме, както си знаем!".
Да, ама не!
След заседанието от 17-10-2007 г. на Европейската комисия в Брюксел, стана ясно какво точно ни чака и че след четири месеца санкциите ще ги определи Европейския съд. Или некадърните ни управници със своите безхаберни действия ще доведат до санкции по 5 000 евро на ден, което ще бъде извънредно бъркане в джоба на всеки българин!

Оказва се обаче, че цивилизована Европа държи най-много по отношение на неизпълнените ангажименти по хармонизиране на законодателството. И ако избягваме засега санкции от Брюксел по най-експлоатираната напоследък екологична тема с красивите улични протести - НАТУРА /порочна тромавост на процедурата с нови пазарлъци и отлагания по обявяване защитените зони и кой да вземе парите за контрол на изпълнението!/, за което говори Ладискалав Мико, шеф на “Опазване и околна среда” в главната дирекция на ЕК: "В комисията се получава твърде противоречива информация за НАТУРА", то относно неправилната транспозиция на европейските директиви в българското законодателство, заедно с инвестиционни предложения заобикалящи закона , какъвто е случаят с липсата на ОВОС за площадките за балиране и съхранение на битовите отпадъци на София, НЯМА ПРОШКА от Европейската комисия. Радваме се, че нашите писма до г-н Барозо са приети като еднозначни и проверени сигнали.
НИЕ упорито повтаряме за този голям екологичен гаф още от началото на септември 2005 г. - предупреждаваха отначало Инициативните Граждански комитети на кв. Требич, с. Мрамор, сдруженията в кв. Кремиковци, кв. Дружба, а после и цялата Група ГЕО. Лошото е, че и до ден днешен властта си прави оглушки ... А българският съд бяга "по тъч-линията", докато гражданите страдат от дискомфорта на миризмите от разкъсаните бали, с риск за здравето на хората. Слава богу, обаче ни чуха в Брюксел! И дано тази "мръсна идилия" най-после свърши, заедно с измитането на некадърните управници!

Малко от хрониката на събитията:

През лятото на 2005 г. едновременно с двумесечните блокади и палаткови лагери Екосдружение "Връбница-Надежда" и граждани от с. Локорско спечелиха делата си във Върховния административен съд срещу предвидените в кв. Обеля и с. Локорско площадки за балиране. Аргументът в полза на гражданите беше, че не е направена ОВОС /оценка на въздействието върху околната среда/ на инвестиционните предложения за дейностите "балиране и съхранение" на ТБО на тези площадки.

В началото на септември 2005 г. в условия на криза/неотменена и към настоящия момент/, под натиска на Столична община и временно изпълняващия длъжността кмет Минко Герджиков / и.д. кмет и понастоящем!/, Министерството на околната среда и водите внесе в Народното събрание някои предложения за изменения в Закона за управление на отпадъците и в Закона за опазване на околната среда, с които се формулираха цял комплекс понятия като "временно съхранение на ТБО" , "балиране на ТБО", ново дефиниране на срокове и необходимост от ОВОС. Целта беше някои дейности, свързани с третирането на отпадъците да не попаднат под процедурата на ОВОС. Което бе явно нарушение на европейските норми, макар "голите декларации" на преговарящия български екип на Меглена Кунева-днешен еврокомисар, че "всичко, което се прави в България, води до ПЪЛНО синхронизиране с еврозаконодателството".
ЗНАЧИ УПРАВНИЦИТЕ СА ЛЪГАЛИ целокупния български народ.

Още от средата на септември, гражданите, засегнати от новите площадки за балиране и съхранение/Требич, Мрамор, Кремиковци, Дружба/ предупредиха, че с новите промени в закона и с ловки формулировки от страна на инвеститори се дава възможност за балиране и съхранение на битови отпадъци на площадките не временно, а "за вечни времена" докато трае кризата. А тази криза очевидно е много изгодна за обръчите от фирми около боклука, кметовете и столичните съветници.

Изпратихме писмо до Парламента да не приема поправките в законите, изпратихме апел до президента да наложи вето на новите прекроени закони. Безрезултатно... Гражданите бяха подложени на екологичен геноцид.
Инициативните комитети от Требич, Мрамор и Мировяне информираха председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо за безобразията, които се вършат в една държава - бъдещ член на съюза. Получихме отговор от г-н Барозо и след това последва среща в София през началото на м. февруари 2006 г. с Ръководителя на предприсъединителния отдел "България" към ЕК - г-жа Б. Чарнота, която с внимание се запозна подробно и се ангажира с нашия проблем.
Два месеца по-късно - на срещата по най-наболелите проблеми на околната среда в България, с еврокомисаря по околната среда г-н Ставрос Димас, една много широка коалиция от комитети, сдружения и граждани (поставила началото на дейността на Група Граждански Екологични Организации, известни вече като "Група ГЕО"), връчи на еврокомисаря
Петиция , в която отново бе поставен на дневен ред проблемът с незаконните площадки за балиране и съхранение в София, наред с други много остри екологични проблеми в България.

На 15.09.2006г.Тринадесет Граждански организаци изпратихме писмо до Председателя на Европейската комисия г-н Жозе Маноел Барозо, относно „Изменение на закона при третиране на отпадъците доведе до екологична катастрофа в София”.

Едновременно с това бяха заведени няколко съдебни дела:

Срещу РИОСВ за незаконно издадено разрешително за балиране и временно съхранение на площадката в кв. Требич/от Екосдружение Връбница-Надежда и 12 физически лица от Требич, Мрамор и кв. Стрелбище/.

Срещу кмета на София заради отказ да прекрати договорите за балиране на площадките при очевидно нарушение на договорените клаузи /от НД "Екогласност" и Екосдружение "Връбница-Надежда"/.

Срещу МОСВ заради писмено разрешение до Столична община да изграждат площадки за балиране без ОВОС /от Група ГЕО/.

Срещу МОСВ поради факта, че допуска площадките да станат депа за постоянно съхранение на боклука, без да им е направен ОВОС и без да е подадено от Столична община на Заявление за Комплексно разрешително за тези площадки/от Група ГЕО/.

Срещу кмета на София заради създаване на фалшив документ с невярно съдържание за "обществено обсъждане" по несъстояла се процедура на екологична оценка, свързана с избор на площадка за изграждане на завод за третиране на ТБО/от Група ГЕО/.

Досега само по делото срещу РИОСВ преминахме през цялата съдебна процедура и сме в очакване на РЕШЕНИЕТО на Софийски градски съд.

Чак след решението на Еврокомисията, МОСВ призна публично в тези дни, че ЕК има основание да наложи на България санкции, поради неспазване на договореностите по отношение на околната среда, а ние пунктуално цитираме Брюксел от 17.10.2007 г., за първата европейска санкция спрямо български екологичен гаф:

"европейските регулации предвиждат изграждането на временни площадки да преминава Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), но според българския закон това не е необходимо".

Тук поясняваме, че става въпрос по-специално за липсата на ОВОС за площадките за балиране и тези за съхранение в жилищните квартали "Дружба" (само на 50 метра от жилищен блок!) и "Кремиковци" на столицата София.

Дали да очакваме, че ще спечелим и това, и всичките си други дела в българския съд! Особено, когато "Стряскащо е, че София няма функционираща система за управление на отпадъците си, което да не поставя рискове за околната среда и здравето на хората. Това е основно изискване на европейските закони", коментира в сряда - 17.10.2007 г., еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас.


Значи ние, Гражданите сме прави, като в продължение на две години все това повтаряхме с улични протести, пресконференции и писма до всички институции! И затова сега победата е и наша, като защитници на околната среда и здравето на хората. Само можем да благодарим на това наше правителство от Брюксел - Европейската комисия, за грижата й за нашата околна среда и за здравето на българските граждани, когато ние в България сме жертва на безхаберието на българското правителство от София.

А Бойко Борисов дали ще се извини пред столичани и пред Европа за думите си: "ОВОС е парче хартия"?, казани в ефира по едно национално радио. След което уволни зам.-кмета Милор Михайлов, който единствен от цялата Столична община казваше, че "царят е гол" - и публично ни подкрепяше в нашите искания за ОВОС.

Ами тогава с какво сме заслужили да плащаме от джоба си заради некадърността на управниците ни?
Какво ни остава да искаме, освен... ЕВРОПЕЙСКИ ЗАКОНИ или О С Т А В К А на управниците!

И да чакаме Съдът в България да изпревари Европейския съд в Люксембург ...

За повече информация:

Снежинка Цветанова - 0889715095

Петър Пенчев - 0887525032

Няма коментари: