четвъртък, 14 юни 2007 г.

ИГРАТА С АТОМА - ХАЗАРТ СЪС СМЪРТТА




Учебникарски въпрос:

-За колко време се разпадат радиоактивните елементи?

-Знаем, че ПЕРИОДЪТ НА ПОЛУРАЗПАД за различните дългоживеещи радиоактивни вещества е различен, но той е между няколкостотин и няколко хиляди години. Т.е. за това време радиоактивността им спада наполовона.

-А за колко време изчезва другата половина радиоактивност?

-Никога. Пълният разпад е отложен далече във вечността.


Да, радиоактивността остава за поколенията. За цялата верига наши потомци в безкрая. Това е невидимата смърт, която те сграбчва.

И уж всички знаем, че за радиоактивните отпадъци не е изнамерено още решение.

Няма и изгледи скоро да се намери.

Но продължаваме да генерираме РАО чрез различни видове човешка дейност. Особено голям дял имат високоактивните РАО – неоползотворено гориво от атомните електроцентрали.

Не ни стигат съшествуващите на територията на България регламентирани и нерегламентирани депа за РАО – продължаваме да произвеждаме още и още, защото понятието „енергийна ефективност” ни е непознато, възобновяемите енергийни източници са "tera incognita".

Надникнахме в дневника на един ядреноенергиен ястреб и ето какво прочетохме по този въпрос:

"За какъв дявол ни е тази проклета енергийна ефективност, някакви си възобновяеми източници на енергия, тъй наречените ВЕИ - отвеяна работа!?„Държавата-това-съм-аз” ще спечели повече от строежа на Втора атомна – нищо че още не знаем къде ще ги денем високоактивните РАО. Засега тихомълком построихме една гореща камера в Нови хан, в гъсто населен район. Пак там ще ПОГРЕБВАМЕ РАО, нищо че от старото депо за РАО реката тече радиоактивна. И кладенците са замърсени 3-4 пъти над пределно-допустимата концентрация. Ама хората са си свикнали да я пият, като енергетична напитка им е, дето ги раздаваха предизборно. Пък и в магазина се продава минерална вода, няколко вида, ако са толкова придирчиви.

Чудя се на това тъпо население – защо не искат хранилището. Хранилището за РАО –това си е инвестиция, разкриват се нови работни места за новоханци, габренци, крушовичани. Могат да работят като охрана, чистачки, могат и в горещата камера да работят – там заплащането ще е солидно. Ние много им харесваме селото, заобиколено от гъста гора. Имаме си ново автобусче да си ни кара на работа от София, минерална вода и кисело мляко ни се полагат ежедневно на работното място,всякакви екстри, ееееех!

Чудя се на тия дебели глави - защо не ни искат, защо ни изгониха от читалището, защо не подписаха онова протоколче за проведено обсъждане на ОВОС – доста нерви и бой щяха да си икономисат! Пък нека си имат отрицателното становище! За да мине ОВОС-ът не е необходимо положително становище на населнието! Те затова му викат на ОВОС-а – „мръсна дума”. Ха-Ха!

Прости хора!

Нека ядат бой тогава!...”

Стига цитати от дневника. За нас това са брътвежите на индивид, изпаднал в делириум тременс или под въздействието на нещо по-модерно. Нормалните хора не разсъждават така. Според нас.

А вие как мислите?

Оставете коментар под този материал!

Напишете писмо на адрес grupageo@gmail.com !

5 коментара:

Анонимен каза...

Те никога не разбраха че хората са по важни от парите които ще докопат.Защо? Защото нокога не са били държавници които милеят за народа. Те са група терористи взели власта с помоща на чужд окупатор и я държът вече 63 години с помоща на агенти доносници,мутри,убиици и манипулатори само с една цел. Да реализират висшата си мечта. Да се уредят.С добре платена раработа,
виличка в планината и на морето, да изпратят децата да учат в САЩ която плюят през цялото време.Това са те!Бившите другари от БКП и техните слиги

Анонимен каза...

Много вярно! Колко ли хора страдат поради това! Информирането на общественоста е ключа към промяната.

Анонимен каза...

Здравей Група ГЕО,
Благодаря за съдействието и за снимките. Искам да изкажа моето мнение и виждане по въпросната беда. Аз поне не им вярвам в нито една дума, която бих чула от тях – ДП „РАО”, а да не говорим за действията им. Господата на всякакво равнище не ги е грижа за хората, а само за комисионните ги интересуват. Смятат ни за аборигени, с една дума, и смятат че ще могат да ни манипулират. Направо са жалки с техните ехидни усмивки.

Анонимен каза...

Здравей Група ГЕО,
Благодаря за съдействието и за снимките. Искам да изкажа моето мнение и виждане по въпросната беда. Аз поне не им вярвам в нито една дума, която бих чула от тях – ДП „РАО”, а да не говорим за действията им. Господата на всякакво равнище не ги е грижа за хората, а само за комисионните ги интересуват. Смятат ни за аборигени, с една дума, и смятат че ще могат да ни манипулират. Направо са жалки с техните ехидни усмивки.
С уважение - Новоханка.

Анонимен каза...

Няма значение кои са на власт, видяхме за години че зад разноцветните лозунги всъщност стоят хора с подобни "идеали", как да станем по богати на гърба на хората! Убеден съм че няма дръг начин освен хората да се обединят и да говорвят истината право в лицето на силните на деня. Само едно будно и компетентно общество е в състояние да противостои на цялото лицемерие за самозабравилите се управляващи.