петък, 20 юли 2007 г.

СТРАНДЖА СПАСЕНА! СПАСЕНА ЛИ Е СТРАНДЖА?

БГНЕС: Странджа остава природен парк

Онзи ден Парламентът, уплашен от лавинообразно разрастващото се недоволство сред мислещите хора, набързо прие един закон, който на пръв поглед ще спаси защитените територии от безогледно застрояване и /смята се/ще удовлетвори исканията на природозащитниците.

Административните актове за обявяване на защитените теритирии до 30 юни 2007 г. да бъдaт необжалваеми в съда , това гласува Парламентът.

Нашето безпокойство е:

Ще успее ли един такъв надве-натри изкован специално за даден кризисен казус закон да спаси каквото и да било?

Защото:

  • Основателни са опасенията на юристите, че щом този закон нарушава Конституцията гражданите да имат право на обжалване на административните актове, той спокойно би могъл да бъде атакуван в Конституционния съд и в крайна сметка да не изпълни предназначението си да защити природните обекти.

  • Един такъв прецедент на приемане на антиконституционен закон дава лош прецедент в една правова държава.
  • Успокояването на напрежението сред правозащитниците ще помогне бързо и неусетно да се довършат вече започнатите далавери със защитените теритирии.

Едновременно с това Парламентът не прие някои изключително разумни и може би животоспасяващи защитените територии предложения/цитираме БГНЕС/:

"Не беше прието предложението на депутатите от ДСБ министърът на околната среда и водите в шестмесечен срок да приведе в съответствие със закона административните актове, свързани с промяна в границите на защитените територии."

Предложение, което още на 4 юли НД"Екогласност" направи в свое ИСКАНЕ до министъра на околната среда , гласи:

*"Незабавно да изпълните Вашето неизпълнено задължение да внесете в Министерския съвет План за управление на Природен парк „Странджа”, заедно с цифровия модел на установените още от 30-05-2006 г. граници, с предложение МС спешно да го утвърди по реда на чл. 47, т. 4 от Закона за защитените територии.

*Да внесете горното решение на МС като доказателство при обжалването на Решението за „Странджа” пред 5-членен състав на Върховния административен съд.
*Да извършите отстраняване на грешките и несъответствията при отразяване на границите на всичките природни паркове на България."


"Отхвърлено беше и друго предложение на ДСБ, в което се настояваше местността Камчийски пясъци да бъде обявена за резерват.” /БГНЕС/

Коментарът е излишен! Обетонване до дупка, докато не остане пясък!

“Според зам.- министърът на околната среда Чавдар Георгиев няма процедури за преобявяване на защитени територии и затова се е наложило да бъдат приети поправките в Закона за защитените територии.
Той обясни, че "няма как да се създаде машина на времето, да се върнем назад в 60-те или 70-те години и да поправим малки неточности в документацията". /БГНЕС/

Едно напълно несъстоятелно изказване / този зам. министър от много време се изказва в подобни случаи, когато трябва да предпази Министъра от обвинения в пълна неадекватност/ - тук не става въпрос нито за МАЛКИ НЕТОЧНОСТИ в документацията, нито за Решения от 60-те и 70-те години, а за НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ от настоящия мандат.

Ето какво казва по въпроса един наш приятел, гражданин на Австрия с български произход и по-загрижен за България, отколкото нашите управляващи:

"Мммда?!... Пълен пат.

1. Парковете са спасени
2. Няма причина за протести и гражданско недоволство
3. Кабили и соколи... си остават по столовете...и я карат по старому (поне доста ги изплашиха с протестите, та бързо пуснаха плячката).

Чакаме следващия акт.

Поздрав,
Елмир Георгиев"



Няма коментари: